https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/veterinari-po-roce-a-pul-nasli-svalovce-u-divocaka-dovezeneho-z-nemecka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Veterináři po roce a půl našli svalovce u divočáka dovezeného z Německa

21.12.2023 22:50 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U divočáka dovezeného z Německa ke zpracování v Karlovarském kraji se objevil nebezpečný parazit svalovec Trichinea spiralis. V Česku se parazit objevil po roce a půl, naposledy ho veterináři našli v červnu 2022 u dvou zvířat dovezených z Polska. V tiskové zprávě to uvedla Státní veterinární správa (SVS). Připomněla, že povinné vyšetření na přítomnost parazita se musí provádět u veškeré dovezené i ulovené zvěře.
 

Zvíře, u kterého vyšetření přítomnost svalovce odhalilo, bylo součástí zásilky 62 kusů. Mířily do zvěřinového závodu na Karlovarsku. "V České republice jsou dlouhodobě povinně na přítomnost svalovce vyšetřována všechna ulovená i obchodovaná prasata divoká i na jatkách porážená prasata domácí a koně," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Dodal, že za prvních deset měsíců letošního roku veterináři vyšetřili zhruba 176.500 divokých prasat.

Podle veterinární správy je v ČR nejpravděpodobnějším zdrojem nákazy u člověka konzumace masa z divočáka. Parazit se objevuje z divokých zvířat také u drobných hlodavců, nutrií, tchořů, jezevců, vlků nebo i například medvědů. Z domácích zvířat parazituje nejvíce u prasat, psů, koček a koní. Podle SVS se ale u domácích prasat parazit dlouhodobě nevyskytuje. Nákaza hrozí při konzumaci nedostatečně tepelně zpracovaného masa. Parazit vyvolává u lidí onemocnění nazvané trichinelóza. Nemoc může v krajním případě skončit i smrtí. K posledním úmrtím došlo v 50. letech minulého století.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PS

Pavel Selinger

25.12.2023 11:04
Máme přemnoženou černou zvěř a dovážíme divočáky z Německa ? Že se myslivci nestydí !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist