https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vetsina-bioproduktu-se-ve-svycarsku-prodava-v-plastovych-obalech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Většina bioproduktů se ve Švýcarsku prodává v plastových obalech

19.7.2019 00:24 (ČTK)
Většina bio ovoce a bio zeleniny se ve Švýcarsku prodává v plastových obalech, zatímco u standardních výrobků je podíl mnohem menší.
Většina bio ovoce a bio zeleniny se ve Švýcarsku prodává v plastových obalech, zatímco u standardních výrobků je podíl mnohem menší.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Většina bio ovoce a bio zeleniny se ve Švýcarsku prodává v plastových obalech, zatímco u standardních výrobků je podíl mnohem menší. Švýcarská organizace pro ochranu spotřebitelů zjistila, že v plastu se prodává 84 procent organicky pěstovaného ovoce a zeleniny, v případě konvenční produkce je to 44 procent.
 

"Pro ekologicky smýšlející spotřebitele, kteří zpravidla přikládají zvláštní význam ekologicky šetrné spotřebě, je to dvojnásob nepříjemné," uvedla organizace.

Do průzkumu vybrala 221 produktů v deseti obchodech v Bernu a Basileji, včetně maloobchodních gigantů Migros, Coop, Denner, Aldi a Lidl, napsal server swissinfo.ch.

Řetězec Migros v reakci uvedl, že jeho cílem pro letošní rok je zdvojnásobit prodej nebaleného bio ovoce a zeleniny, ale zaměřuje se na ochranu produktů a tím předchází plýtvání potravinami.

Ekologické organizace Greenpeace a ZeroWaste Switzerland tvrdí, že země nedělá dost pro to, aby svůj plastový odpad omezila. Švýcarsko ročně vyprodukuje téměř 100 kg plastového odpadu na obyvatele, ale podle spolkového úřadu pro životní prostředí je recyklováno pouze deset procent. Zbytek zmizí ve spalovnách nebo cementárnách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.7.2019 07:33
Takže Plastic people of the Universevlastně předběhli dobu...
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.7.2019 07:29
1. BIO produkty jsou drahé a exkluzívní, a takové bývá zvykem zvlášť balit.
2. BIO produkty jsou daleko náchylnější na nejrůznější plesnivění, hniloby apod., proto musejí být baleny lépe než neBIO.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

22.7.2019 10:28
Opět ČTK manipuluje, když napíše - "je recyklováno pouze deset procent. Zbytek zmizí ve spalovnách nebo cementárnách."
Poslední dobou recyklace respektive využití plastů v ZEVO nebo v cementárně prý není recyklace. A toto se snaží dostat do podvědomí občanů.
Ten svatý boj bojovníků proti plastům již dostává obskurní podobu a racionalita je fuj, není třeba ctít fyzikální a chemické zákony a zákonitosti. Je třeba se někde sejít a odhlasovat co je správné v třídění a tomu přizpůsobit fyzikální a chemické zákony a zákonitosti, tak je to správné!!!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist