https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vetsina-deti-podle-pruzkumu-vi-jak-setrit-s-pitnou-vodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Většina dětí podle průzkumu ví, jak šetřit s pitnou vodou

23.4.2021 15:05 | PRAHA (ČTK)
Podle průzkumu má velká část dětí dobře zažité návyky v nakládání s vodou. Při čištění zubů používá 72 procent dětí kelímek, 65 procent zavírá kohoutek mezi namydlením a opláchnutím rukou nad umyvadlem.
Podle průzkumu má velká část dětí dobře zažité návyky v nakládání s vodou. Při čištění zubů používá 72 procent dětí kelímek, 65 procent zavírá kohoutek mezi namydlením a opláchnutím rukou nad umyvadlem.
Foto | Kampus Production / Pexels
Velká část žáků a studentů má dobré povědomí o tom, jak šetřit pitnou vodou, a má i zažité správné návyky. Téměř 90 procent oslovených dětí také ví, že do odtoků dřezu, umyvadla či toalet se nemají splachovat zbytky jídla, barvy, léky nebo hygienické potřeby. Vyplývá to z průzkumu programu Recyklohraní, jehož se zúčastnilo 8400 žáků základních škol a středoškoláků. O výsledcích průzkumu z přelomu letošního února a března informovala Jana Čechová.
 

Podle průzkumu má velká část dětí dobře zažité návyky v nakládání s vodou. Při čištění zubů používá 72 procent dětí kelímek, 65 procent zavírá kohoutek mezi namydlením a opláchnutím rukou nad umyvadlem. Stejný podíl respondentů zavírá přívod vody mezi namydlením a opláchnutím při sprchování. Celkem 87 procent dětí ví, že kapající kohoutek nebo protékající WC vede k velkým ztrátám vody a je nutná rychlá oprava. Pětadevadesát procent respondentů také uvedlo, že je dobré zachytávat dešťovou vodu a využít ji k zalévání rostlin nebo splachování záchodu.

Podle zjištění jsou však u dětí zkreslené odhady průměrné denní spotřeby vody. "Podle Českého statistického úřadu běžný Čech v průměru spotřebuje kolem 90 litrů vody a tuto informaci zná 26 procent dětí. Naopak 65 procent si myslí, že je to méně," podotkla Čechová.

O tom, že spotřebu vody mohou snížit například šetrnější systémy pro splachování vody, vědělo 69 procent oslovených. "O existenci tzv. perlátorů, jednoduchých nástavců na vodovodní kohoutek, které snižují průtok vody, slyšelo výrazně méně dětí a jen v pětině domácností je aktivně využívají," dodala Čechová.

Podle ředitelky programu Recyklohraní Hany Ansorgové pak také průzkum ukázal, že nejméně polovina dětí neví o takzvané vodní stopě - množství vody, které je zapotřebí k produkci zboží či služeb. "V ČR jde v průměru o cca 4500 litrů vody spotřebované na osobu a den," poznamenala Ansorgová.

Výsledky také naznačily, že nádoba na sběr použitého oleje se stává běžnou součástí domácností. Podle průzkumu do ní schraňuje olej, který pak odnáší do sběrného dvora či speciálních kontejnerů, 64 procent rodin. V 10 procentech domácností tak činí výjimečně, ve zbytku pak vůbec.

Projekt Recyklohraní aneb Ukliďme si svět, vznikl v roce 2008. Jeho cílem je vzdělávat žáky a studenty o problémech životního prostřední a nutnosti recyklace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.4.2021 18:10
Vědět je málo, praktikovat je potřeba !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist