https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vezni-z-jabloneckych-rynovic-pomahali-zachranovat-srncata-pri-senoseci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vězni z jabloneckých Rýnovic pomáhali zachraňovat srnčata při senoseči

18.6.2023 00:29 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
Foto | Gunnar Creutz (Achird) / Wikimeda Commons
Vězni z jablonecké věznice Rýnovice pomáhali o minulém víkendu zachraňovat srnčata při senoseči. Zapojilo se 24 odsouzených, kteří pod dohledem myslivců prošli přes 60 hektarů kolem Bezděčína na Jablonecku, informovala mluvčí radnice Monika Králová.
 

"Cílem bylo z polí vyhnat, popřípadě vynést malá srnčata před příjezdem zemědělců a zachránit je tak před posečením. Odsouzeným se podařilo vyplašit desítky srnců i malých srnčat. Jedno mládě odsouzený vynesl, zabalené v travním porostu, na kraj lesa," uvedla Králová.

Podle dobrovolníků ročně v ČR zahynou při senosečích desítky tisíc srnčat. Zemědělci mají podle zákona povinnost seč ohlásit předem myslivcům a ti mají povinnost udělat opatření k záchraně zvěře, avšak ne vždy mají dostatek kapacit všechny louky projít tak, aby odhalili všechna mláďata. Senoseč se navíc nedá naplánovat kvůli počasí týdny dopředu, ale spíše dny. Vězni z Rýnovic louky kolem Bezděčína prošli na žádost mysliveckého spolku Jenišovice–Bezděčín.

"Pro odsouzené to však není první aktivita zaměřená na ochranu přírody. Vězni se již několik let starají o přírodní památku Zásada pod školou, kde se nachází mokřadní louka. Její údržba vyžaduje náročnou ruční práci, protože na hodně podmáčená a těžko přístupná místa se stroje nedostanou," uvedla mluvčí věznice. Na rozlehlých podmáčených lučinách vězni sekají trávu a zbavují je i nežádoucího porostu, který ohrožuje vzácné a chráněné rostliny.

Vězni z Rýnovic letos také pomáhali při rekonstrukci hradu Frýdštejn, několik víkendů upravovali zahradu v jabloneckém Domě dětí a mládeže Vikýř, pomáhali ve školách, domově důchodců i při úklidu nepořádku v Jablonci nad Nisou a přilehlých obcích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist