https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vicepremier-polsko-nezavre-uhelne-doly-dokud-nebude-mit-jadernou-elektrarnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vicepremiér: Polsko nezavře uhelné doly, dokud nebude mít jadernou elektrárnu

7.11.2022 14:28 | VARŠAVA (ČTK)
Uhelný velkolom Turów v Polsku.
Uhelný velkolom Turów v Polsku.
Foto | Anna Uciechowska / Wikimedia Commons
Polsko nezavře žádný uhelný důl, dokud v zemi nebudou spuštěny první jaderné reaktory. Řekl to dnes vicepremiér a ministr státního majetku Jacek Sasin. Polsko plánuje uvést svůj první jaderný reaktor do provozu v roce 2033.
 

"Musíme odložit proces zavírání dolů," řekl Sasin týdeníku Sieci. "Nemůže se nám zvýšit závislost na dovozu uhlí, které je mnohem dražší než to naše," dodal.

Sasin ale zdůraznil, že vláda neodstupuje od smlouvy, kterou podepsala s odbory loni v dubnu. Podle ní má postupně uzavřít uhelné doly do konce roku 2049. Tento konečný termín hodlá dodržet.

Podle jaderného energetického programu plánuje Polsko vybudovat jaderné elektrárny o celkovém výkonu šest až devět gigawattů. Po uvedení prvního bloku do provozu v roce 2033 mají být každé dva roky uváděny do provozu další bloky.

Sasin připustil, že vláda stojí před velmi vážným rozhodnutím o rozsahu investic do těžby. "Předpokládali jsme, že zastavení těžby potrvá do roku 2049. Sestavili jsme harmonogram zavírání dolů, zajistili jsme v tomto procesu sociální smír. Teď musíme ten harmonogram přehodnotit," řekl. Žádný důl podle něj nelze zavřít, dokud nebudou v provozu první jaderné bloky.

Sasin upozornil, že těžba uhlí v Polsku bude o něco vyšší, než v předchozích letech. Nevyloučil ani otevření nových šachet, uvedla agentura PAP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

7.11.2022 15:01
No hlavně ať je nestaví u hranic s Říší ...

https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/plany-na-rozsirovani-temelina-budi-obavy-na-bavorske-a-rakouske-strane-hranice

A nebo možná jo, ať je sranda.-)))
Odpovědět
ss

smějící se bestie

7.11.2022 15:15
Dělaj to dobře, Poláci. Ti se nevohnou, jako zdejší mnozí politici.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.11.2022 17:13
Poláci na rozdíl od Bruselu mají zdravý rozum. Viz dnešní zpráva :

" Podle Jörna Neuhausena z PwC nyní evropský automobilový průmysl čelí tlaku z několika stran. „Kromě narušených dodavatelských řetězců musejí evropští výrobci řešit především nárůst cen energie,“ uvedl Neuhausen.
Evropští výrobci nyní sázejí zejména na dražší elektromobily, zatímco čínští výrobci uvádějí na evropský trh cenově výhodné elektromobily s novými technologiemi a novými koncepcemi. „Výsledkem je, že žádný evropský model se nedostal mezi pět nejprodávanějších elektromobilů na světě.“

Prostě z Evropy se stane skanzen pro turisty z Asie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2022 20:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Číňani mají holt lepší grýndýl, když dělají více elaut. A více vol layenových a Timermannsů.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2022 12:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Spíš víc levné pracovní síly ... Ujgurové by mohli vyprávět.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

8.11.2022 05:49
Ač Polákům moc nerozumím, musím uznat že se neohýbají ani před RuSSkem, a ani EU.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist