https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-ma-teplotni-mapu-vytvorili-ji-cesi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň má teplotní mapu, vytvořili ji Češi

10.8.2019 01:36 | PRAHA (Ekolist.cz)
Teplotní mapa města Vídně.
Teplotní mapa města Vídně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ecoten
Český start-up Ecoten vytvořil teplotní mapu Vídně, která znázorňuje deset míst nejvíce zasažených horkem. Ukázalo že, že v nichž zároveň žije velká část seniorů a dětí. Problematická místa s nedostatkem zeleně se nacházejí převážně ve vídeňských obvodech v blízkosti centra. Město nyní mapu využije při plánování změn. Informuje o tom Zahraniční kancelář města Vídně v Praze.
 

Teplotní mapa zobrazuje oblasti, kde je nejtepleji a zároveň nejméně zeleně. Zde žije nejvíce dětí a starších lidí, na které horko působí nejvíce. Nové zjištění Vídni pomůže při hledání vhodných opatření pro postižené skupiny obyvatel.

„Díky mapě můžeme učinit rychlá krátkodobá opatření a zároveň také plánovat z dlouhodobého hlediska," vysvětluje náměstkyně starosty a vídeňská radní pro životní prostředí ze strany Zelených Birgit Hebein. "Zohledníme, kde se budou sázet stromy, stavět lavičky, ozeleňovat fasády, budovat vodní dětská hřiště a snižovat doprava, abychom dosáhli toho, že se daná čtvrť celkově ochladí."

Jak mapa vznikla? Pro sběr dat a vytvoření teplotní mapy využila firma Ecoten technologii satelitního snímkování a geografický informační systém pro ukládání, správu a analýzu prostorových dat. Nejvíce zasaženými oblastmi jsou hustě zastavěné centrální části Vídně v obvodech Favoriten, Ottakring, Landstraße a Margareten.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.8.2019 06:55
Vídeň vděčí za svou podobu z valné části zlatým českým ručičkám... tak ať si laskavě také měří teplotu v těch svých výtvorech.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist