https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-planuje-hustou-sit-dobijecich-stanice-pro-elektromobily.v-roce-2020-by-mely-byt-kazdych-400-metru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň plánuje hustou síť dobíjecích stanic pro elektromobily. V roce 2020 by měly být každých 400 metrů

26.3.2019 14:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Konkrétní rozmístění závisí na řadě kritérií. Jedním z nich je atraktivita místa, kterou mimo jiné ovlivňuje možnost přestoupit na MHD nebo dojít si na nákup.
Konkrétní rozmístění závisí na řadě kritérií. Jedním z nich je atraktivita místa, kterou mimo jiné ovlivňuje možnost přestoupit na MHD nebo dojít si na nákup.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Christian Hofer / Wien Energie
Počet elektromobilů v ulicích Vídně stoupá. Město pokračuje v investicích do nabíjecích stanic. Letos jich přibude dalších 550 a do konce roku 2020 počet nových stanic ve veřejném prostoru dosáhne tisícovky. Informuje o tom Zahraniční kancelář města Vídně.
 

Elektromobily ve Vídni přestávají být pouhou raritou. K 31. prosinci 2018 jich v rakouském hlavním městě bylo registrováno na 3 233, tedy o 1 078 více než v předcházejícím roce. Celkový počet soukromých osobních automobilů přihlášených ve Vídni se pohybuje kolem 700 000.

Aby Vídeň vyhověla stoupající poptávce po elektromobilitě, chce městský energetický podnik Wien Energie vybudovat do konce roku 2020 tisíc nových dobíjecích stanic. Investice vyjde Vídeň na sedm milionů euro (cca 180 milionů korun). „Žádné místo ve městě potom nebude vzdáleno více jak 400 metrů od nejbližší dobíjecí stanice,“ prozradila mluvčí Wiener Linien Lisa Grohs.

Wien Energie aktuálně provozuje 250 veřejných dobíjecích stanic a dalších 670 se nachází v poloveřejném prostoru, například na P+R parkovištích, u supermarketů nebo na firemních stáních. Letos přibude 400 nových veřejných stojanů a 150 v poloveřejném prostoru.

Konkrétní rozmístění závisí na řadě kritérií. Jedním z nich je atraktivita místa, kterou mimo jiné ovlivňuje možnost přestoupit na MHD nebo dojít si na nákup. Roli ale hrají i možnost napojení na elektrickou soustavu či hospodárnost a záleží i na vyjádření městských obvodů.

Na všech nabíjecích stanicích se navíc ze 100 % "tankuje" ekologický proud, tvrdí Wien Energie. Pokud by po dobudování všech stojanů v roce 2020 současně dobíjelo tisíc vozidel na všech stanicích, vystačil by na nabíjení výkon čtyř větších větrných turbín, uvádí Wien Energie.

Energetický podnik zároveň sleduje stoupající poptávku po privátním řešení, aby řidiči mohli automobily dobíjet sami ve vlastních garážích. Nabízí proto projekty i pro samostatné domácnosti i pro bytové domy. „I to je část řešení, jak z e-mobility učinit běžnou záležitost a pomoci jí k průlomu,“ doplňuje Grohs.

Ze studie Technické univerzity Vídeň provedené pro Wien Energie vyplývá, že pokud zůstanou zachovány stávající vládní akční programy na podporu elektromobilů a paralelně poroste i počet nabíjecích stanic, mohlo by se ve Vídni v roce 2030 prohánět kolem 80 000 elektromobilů. Pro ně by pak bylo potřeba ve veřejném prostoru provozovat kolem 8 000 dobíjecích stanic.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

26.3.2019 15:39
Levicovou Vídeň zachvátilo ekošílenství.Dobře vám tak za blbost se platí.Dobíjecí stanice jsou napájeny ekologickým proudem.Tak to už je nejvyšší stádium debility.Jak se pozná ekoproud?Tady je vidět tu příšernou stupiditu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.3.2019 17:56 Reaguje na Václav Kain
Ekoproud se pasíruje přes speciální zařízení, které nepropustí radioaktivní elektrony z jaderné elektrárny. Tohle zařízení se před pár lety v Rakousku prodávalo. Musel to být perfektní eko vejvar.
Odpovědět
VK

Václav Kain

26.3.2019 18:52 Reaguje na Jan Šimůnek
Šimůnku netahejte mě za nohu.Je to těžká debilita.A co proud z uhelek tam taky mají specální zařízení na co?
Odpovědět

Jan Šimůnek

27.3.2019 05:49 Reaguje na Václav Kain
To nevím, možná jsou od uhlí zamazané elektrony, respektive jejich odpuzování, díra na trhu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist