https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/viden-zridila-v-18-ctvrtich-cool-ulicky-pro-ochlazeni-v-letnim-horku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vídeň zřídila v 18 čtvrtích „cool“ uličky pro ochlazení v letním horku

6.7.2020 10:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Užívejte si sousedství ve stínu stromů.
Užívejte si sousedství ve stínu stromů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Christian Fuerthner / PID
Nalézt ve městě v létě stinné místo, které by nabízelo chládek a odpočinek, nebývá jednoduché. Město Vídeň chtělo právě taková místa svým obyvatelům nabídnout. Zřídilo proto v celkem 18 čtvrtích tzv. „cool“ uličky, v nichž jsou instalovány sprchy s vodní mlhou. O příjemné posezení a odpočinek se postarají i židle umístěné ve stínu a dostatek zelených rostlin.
 

Vzhledem k probíhajícím klimatickým změnám bývá léto ve městě stále náročnější. Vídeň, která i letos počítá s četnými tropickými dny, se proto rozhodla svým obyvatelům léto ve městě zpříjemnit. V celkem osmnácti čtvrtích zřídila Vídeň 23 ochlazovacích stanovišť, v kterých obyvatelé naleznou nejen místo pro odpočinek, ale i prostor pro setkání se sousedy.

Přehled "cool" uliček ve Vídni.
Přehled "cool" uliček ve Vídni.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Christian Fuerthner / PID

„Klimatické změny jsou čím dál tím citelnější, a proto musíme jednat. 'Cool' uličky jsou místem, kde se mohou setkat lidé ze sousedství a kde v horkých měsících naleznou chládek“, vysvětluje princip 'cool' uliček místostarostka města Birgit Hebeinová.

O chlad v ulicích se vedle speciální vodní mlhy postarají i stromy, kašny a speciální stínidla. K dispozici jsou již od 22. června a v ulicích zůstanou až do 20. září. Starat se o každé stanoviště budou vždy dvě osoby, které návštěvníkům budou k dispozici i pro dotazy.

Výběr jednotlivých stanovišť neprobíhal náhodně, ale ve spolupráci s městskými částmi, které vytipovaly nejvhodnější místa i podle věkové struktury obyvatelů. Právě pro děti a starší lidi je dostatečný chlad v letních měsících nejdůležitější.

V místech, kde se „cool“ uličky nacházejí, zároveň platí zákaz pohybu aut i jejich parkování. Zajištění dostatečného chladu v letních měsících je pro Vídeň prioritou. Za tímto účelem staví nyní i svůj první chladící park u Esterházyho parku či sází napříč celým městem nové stromy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist