https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vinari-testuji-kolektivni-imunitu-rostlin-vysazuji-odolne-odrudy-s-beznymi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vinaři testují kolektivní imunitu rostlin, vysazují odolné odrůdy s běžnými

1.5.2023 00:29 | SEDLEC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Vinařská skupina Bohemia Sekt při letošní výsadbě vinic experimentuje s kolektivní imunitou rostlin. V Sedleci poblíž Mikulova na Břeclavsku vysazuje 11 hektarů speciálně vyšlechtěných odolnějších odrůd, označovaných jako PIWI. Ve vinici kombinuje jejich výsadbu s běžnými odrůdami a testuje tak, zda zafunguje také ochrana méně odolných odrůd před houbovými chorobami, řekl ČTK ředitel vinohradnictví skupiny Libor Výleta.
 

Rezistentní nebo PIWI odrůdy jsou speciálně vyšlechtěné odrůdy révy vinné, které jsou odolnější vůči nemocem, jako je padlí révové, plíseň révová, šedá plíseň, i klimatickým změnám. Jejich chuť bývá pro konzumenta k nerozeznání od klasických evropských odrůd, které se v Česku pěstují stovky let.

Při pěstování těchto odrůd se používá méně přípravků na ochranu rostlin, kvalita a množství hroznů ale zůstává stejné. Méně chemických zásahů se projevuje i na odolnosti vůči suchu.

Největší vinařská skupina v Česku chce nyní otestovat, zda kombinace běžných a PIWI odrůd v jednom vinohradu pomůže ochránit i méně odolné odrůdy před chorobami. V nové výsadbě se tak blok odolné odrůdy střídá s blokem té běžné. "Tímto postupem chceme otestovat, zda zafunguje kolektivní imunita rostlin. Předpoklad je, že odolná PIWI odrůda vytvoří pomyslnou hradbu, která zabrání šíření houbových chorob na další rostliny, a to i na klasické odrůdy," uvedl Výleta.

První PIWI odrůdy vysadila Bohemia Sekt v roce 2009 v okolí Bzence a s jejich pěstováním plánuje pokračovat.

Obliba odolných odrůd révy vinné v posledních letech stoupá, mimo jiné i kvůli klimatickým změnám a problémům se suchem. V současnosti tvoří PIWI odrůdy asi pět procent celkové plochy vinic v Česku, za posledních deset let se ale jejich plocha zpětinásobila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

1.5.2023 08:51
Sakva není to Lysenkovština?
Odpovědět
JH

Jan Hrbek

2.5.2023 13:52 Reaguje na Slavomil Vinkler
To ne. Prostě taková "kolektivní imunita".. je teoretický předpoklad, že ve smíšené výsadbě s PIWI odrůdami bude ve vzduchu prostě méně sporů patogenních hub a tím menší tlak na klasické "nerezistentní" odrůdy..
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist