https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vitr-pomaha-a-dela-radost-ale-i-skodi-a-zabiji-dnes-je-jeho-svetovy-den
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vítr pomáhá a dělá radost, ale i škodí a zabíjí. Dnes je jeho světový den

15.6.2018 10:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nejčastější využití větrné energie je v podobě větrných elektráren. / Na snímku větrná farma v Kalifornii
Nejčastější využití větrné energie je v podobě větrných elektráren. / Na snímku větrná farma v Kalifornii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vítr je jeden z významných živlů a často je vítaným pomocníkem člověka. Pohání větrné elektrárny, lodě a těžko si bez něj představit pouštění draků. Ale vítr může i ničit a zabíjet. Cyklón Bhola, který se v roce 1970 prohnal územím dnešního Bangladéše, má na svědomí půl milionů lidských životů. Světový den větru se slaví dnes, 15. června.
 

Využití větrné energie

Vítr lidem pomáhal odpradávna. Roztáčel kola větrných mlýnů či vodních čerpadel a poháněl plachetnice. To samozřejmě může vítr dělat (a dělá) i dnes, dokonce se objevují nové využití. Například mořské nákladní lodě, které díky velkým drakům spoří palivo.

Největší užitek má ale jako pohon větrných elektráren. Ty jsou provozovány ve více než 75 zemích světa. Vítr je obnovitelný a nevyčerpatelný zdroj a patří mezi nejčistší zdroje energie. Byť i větrné elektrárny se setkávají s kritikou. Některé větrné farmy umístěné v trase tažných ptáků jsou jedním z nepovedených příkladů. V Česku se lidé proti větrníkům staví nejčastěji kvůli narušení krajinného rázu.

Vítr dnes pokrývá asi 12 % evropské spotřeby elektřiny. Podle statistiky z roku 2017 je celosvětově na první příčce v instalovaném výkonu ve větrných elektrárnách Čína (188 232 MW), druhou pozici obsadily Spojené státy americké s výkonem 89.077 MW a na třetím místě je Německo.

Podle České společnosti pro větrnou energii v České republice každým rokem instalovaný výkon větrných elektráren postupně roste. Celková instalovaná kapacita je ke konci roku 2017 lehce přes 300 MW. K největším větrným elektrárnám v České republice patří Kryštofovy Hamry na Chomutovsku v Ústeckém kraji, které mají instalovaný výkon 42 MW, a Horní Loděnice v Olomouckém kraji s výkonem 18 MW.

Den větru

Den větru vznikl v roce 2007 díky Evropské asociaci pro větrnou energii (EWEA) a Světové radě pro větrnou energii (GWEC). V roce 2009 byl Den větru vyhlášen jako světový. Po celém světě probíhají veřejné akce, jako například dny otevřených dveří větrných elektráren veřejnosti.

Síla větru

Sir Francis Beaufort v roce 1805 vytvořil tzv. Beaufortovu stupnici o původně dvanáctibodové škále. V roce 1969 byla rozšířena na šestnáct stupňů o Saffir-Simpsonovu stupnici hurikánů:

1. Vánek (rychlost: 1–5 km/h)
2. Větřík (rychlost: 6–11 km/h)
3. Slabý vítr (rychlost: 12–19 km/h)
4. Mírný vítr (rychlost: 20–28 km/h)
5. Čerstvý vítr (rychlost: 29–38 km/h)
6. Silný vítr (rychlost: 39–49 km/h)
7. Prudký vítr (rychlost: 50–61 km/h)
8. Bouřlivý vítr (rychlost: 62–74 km/h)
9. Vichřice (rychlost: 75–88 km/h)
10. Silná vichřice (rychlost: 89–102 km/h)
11. Mohutná vichřice (rychlost: 103–118 km/h)
12. Hurikán kategorie 1 (neboli orkán) (rychlost: 119–153 km/h)
13. Hurikán 2 (rychlost: 154–177 km/h)
14. Hurikán 3 (rychlost: 178–209 km/h)
15. Hurikán 4 (rychlost: 210–249 km/h)
16. Hurikán 5 (rychlost: nad 250 km/h)


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist