https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-dostala-na-vysvedceni-od-ekologickych-organizaci-tri-minus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda dostala na vysvědčení od ekologických organizací tři minus

26.6.2015 01:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Nevládním organizacím se nelíbí plán výstavby 4 nových jaderných reaktorů ani otevření nového uranového dolu u Brzkova. Za nepřijatelné považují prolomení limitů těžby uhlí
Nevládním organizacím se nelíbí plán výstavby 4 nových jaderných reaktorů ani otevření nového uranového dolu u Brzkova. Za nepřijatelné považují prolomení limitů těžby uhlí
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Vláda Bohuslava Sobotky i nadále prosazuje v oblasti životního prostředí politiku bez jasné koncepce, míní ekologické nevládní organizace Zeleného kruhu. Na pomyslném vysvědčení daly kabinetu za uplynulý školní rok tři minus.
 

Zelený kruh ocenil přípravu lepších pravidel pro ochranu přírody v národních parcích, vyhlášení nové chráněné krajinné oblasti Brdy a jednání o zřízení národního parku na Křivoklátsku. Pozitivně hodnotí i prosazení snazších podmínek pro provoz solárních elektráren na střechách rodinných domů.

„Jedním z důležitých úkolů vlády je chránit přírodu, zdraví lidí a jejich domovy. Měla by proto omezit znečištění ovzduší z průmyslu, domácností i dopravy, prosadit taková pravidla v národních parcích, která umožní ponechat větší území přírodě a návštěvníkům,“ říká expert na politiku životního prostředí Zeleného kruhu Daniel Vondrouš.

Vláda by podle jeho slov již déle neměla odkládat schválení zákona, který stanoví závazné tempo snižování závislosti ČR na fosilních palivech. Nevládním organizacím se proto nelíbí ani plánovaný dlouhodobý růst spotřeby energie, výstavba 4 nových jaderných reaktorů ani otevření nového uranového dolu u Brzkova. Za nepřijatelné považují prolomení limitů těžby uhlí, které chrání domovy i pracovní místa Severočechů a dosud je respektovaly všechny polistopadové vlády.

„Začít musí tím, že zabrání bourání obcí a ničení krajiny a přehodnotí otevření uranových dolů a výstavbu jaderných reaktorů. Zvlášť, pokud přiznává, že neví, kde na to vezme peníze,“ dodává Daniel Vondrouš.

Za omezování ekologického zemědělství kritizují odborníci ministerstvo zemědělství. Nastavení nových dotačních programů podle nich místo k jeho rozvoji povedou k jeho útlumu. Odborníkům z neziskových organizací vadí i nová pravidla usnadňující výstavbu nových hal, skladů či dálnic. Podle nich kvůli nim každý týden ztrácí ČR ornou půdu o rozloze několika fotbalových hřišť.

Horší trojkou ohodnotil Zelený kruh Sobotkův kabinet už na konci loňského roku po prvním roce vlády. Více informací ve zprávě: Horší trojka. Tak hodnotí rok Sobotkovy vlády Zelený kruh


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist