https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-posunula-termin-zakazu-provozu-starych-kotlu-o-dva-roky-na-zari-2024
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda posunula termín zákazu provozu starých kotlů o dva roky na září 2024

8.4.2022 11:20 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Termín zákazu provozu starých kotlů na uhlí se posune o dva roky na 1. září 2024. Vláda tento týden schválila na návrh ministerstva životního prostředí, oznámila na twitteru ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
 

Posun zákazu provozu kotlů první a druhé emisní třídy je zakotven v novele zákona o ochraně ovzduší. Kabinet chce podle ministryně ulehčit domácnostem aktuálně zatíženým inflací, růstem cen energií a úvahami o odklonu od plynu. Bude se to podle ní týkat minimálně 150 000 domácností. K odkladu do roku 2024 vyzval počátkem března také bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

Resort životního prostředí nedávno omezil v kotlíkových dotacích na výměnu starých kotlů na pevná paliva i v programu Nová zelená úsporám podporu pro plynové kotle. Zároveň zvýšil dotaci na tepelná čerpadla. Úpravy mají omezit závislost ČR na zemním plynu z Ruska, jehož armáda před měsícem napadla Ukrajinu.

Příspěvek na tepelné čerpadlo u kotlíkových dotací se zvýšil o 50 000 korun na 180 000 Kč. Podpora na plynové kondenzační kotle v kotlíkových dotacích i Nové zelené úsporám bude proplacena jen tehdy, pokud už je výměna hotová nebo je pořízení kotle závazně objednáno v době od počátku loňska do konce letošního dubna.

Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti jsou financovány z Operačního programu Životní prostředí (OP Životní prostředí), z programu Nová zelená úsporám se přispívá na výměnu kotle domácnostem s běžnými příjmy. Z kotlíkových dotací je nadále možné získat podporu na tepelná čerpadla a kotle na biomasu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VS

Vaclav Sobr

8.4.2022 12:43
Dotace na přechod od pevných palivů k plynu byly naprosto ekologicky zcestný nesmysl po celou dobu jejich existence.


Plyn vám sice 1J formálně ušetří 50 procent CO2 oproti uhlí ale při těžbě a přepravě snadno unikne přes 3 procenta metanu...

a metan je 100x silnější skleníkový plyn než CO2, sice s cca 1/4 životnosti ale pořád normovaě je to 20x školivější než CO2.

Prostou násobilkou - 100 procent CO2 v uhlí je 110 procent skleníkového ekvivalentu v plynu.


Celý tenhle plynový ansámbl je defacto jen kombinace německé snahy "obchodem" zavázat Rusko, a zároveň (třeba blokací plynovodů z Azerbajdžánu a spol) ještě živit vlastní investory typu penzijních fondů kteřé do plynových projektů nalili moc peněz a chtějí aby "investice měla návranost".
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.4.2022 14:11
No a za dva roky se uvidí k čemu jsou všechny plynové kotle, všechna tepelná čerpadla a ty automatické kotle na peletky atd. Ony ty ceny "ušlechtilých" paliv mohou být třeba takové, že si je nebude moci dovolit polovina lidí a vyhrají nakonec ti, co jim v kotlích a kamnech shoří cokoliv, co hoří. Měnit v této situaci kotel ano, či ne, toť otázka !
Mít dotovaný kotel na drahé palivo, na které nemám, bude asi tak o čem?
No pouze o špatně zainvestované dotaci prosazené zelenými ideology,
kterou nakonec příjemce ani nebude užívat a tajně bude topit doma
v kamnech. Tak už to bylo po prvém zdražení plynu před léty, kdy
příjemci dotací na plynofikaci oprášili tajně kotly na tuhá paliva
a čmoudili čímkoliv co hořelo.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

15.4.2022 06:51 Reaguje na Břetislav Machaček
A zase jsi mimo realitu, ale tohle je demokracie, tak tu plácej co tě napadne bez nějakého reálného základu. Své jsi splnil a jdi na další článek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist