https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-schvalila-zakon-podporujici-ekologicke-vozy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda schválila zákon podporující ekologické vozy

22.12.2020 11:15 | PRAHA (ČTK)
Minimální podíl ekologických vozidel do konce roku 2025 je stanoven pro osobní automobily a lehká užitková vozidla 29,7 procenta, pro autobusy 41 procent a pro nákladní automobily devět procent.
Minimální podíl ekologických vozidel do konce roku 2025 je stanoven pro osobní automobily a lehká užitková vozidla 29,7 procenta, pro autobusy 41 procent a pro nákladní automobily devět procent.
Vláda schválila návrh zákona o podpoře nízkoemisních vozidel, který stanovuje minimální podíl vozidel s nízkými nebo nulovými emisemi při zadávání veřejných zakázek nebo k zajišťování veřejné dopravy, informovalo ministerstvo pro místní rozvoj. Zákon musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.
 

"Na silnicích se tak výrazně zvýší počet ekologických vozidel používaných státem, kraji či obcemi. Rovněž se výrazně navýší počet ekologických vozidel používaných dopravci k zajišťování dopravní obslužnosti. Veřejný sektor půjde v tomto směru soukromému příkladem," uvedlo ministerstvo.

Minimální podíl ekologických vozidel do konce roku 2025 je stanoven pro osobní automobily a lehká užitková vozidla 29,7 procenta, pro autobusy 41 procent a pro nákladní automobily devět procent. V dalším období do konce roku 2030 se limity dále zvýší. "Poloviny podílu stanoveného pro autobusy bude muset být dosaženo bezemisními vozidly," dodalo ministerstvo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

22.12.2020 15:22
Socialismus jak vyšitý. "Závěry 14. sjezdu KSČ překročíme," ať to stojí co to stojí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.12.2020 08:19
Co soudruzi pod pojmem "ekologické vozidlo" myslí?
Elektromobil je v našich podmínkách (vzhledem k energetickému mixu) silně neekologický.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.12.2020 10:32
Technická poznámka ... v tomhle je vláda nevinně, je to povinná implementace novelizované směrnice EU a veškerá "čísla" jsou striktně z této převzatá. I ten Babiš, jak jej bytostně nesnáším, se to v Bruselu snažil zreálnit, ale dopadlo to samozřejmě jako v případu ČR vždycky.

Že je to zhovadilost, o tom samozřejmě žádná. Na druhou stranu můžeme být ještě rádi, že ty autobusy nejsou povinně min s příšlapem:-).

Odpovědět

Jan Šimůnek

23.12.2020 13:39 Reaguje na Svatá Prostoto
Čili ono postavení Terezínské samosprávy proti nacistickému vedení Rajchu, jak to trefně přirovnal V. Klaus jr. a byl za to exkomunikován z ODS.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist