https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlada-usa-usiluje-o-to-aby-polovina-novych-aut-byla-do-roku-2030-na-elektrinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda USA usiluje o to, aby polovina nových aut byla do roku 2030 na elektřinu

6.8.2021 06:23 | WASHINGTON (ČTK)
Cíl sice není právně závazný, ale získal už podporu od velkých amerických i zahraničních automobilek. Ty nicméně upozornily, že k jeho dosažení bude zapotřebí rozsáhlá vládní podpora.
Cíl sice není právně závazný, ale získal už podporu od velkých amerických i zahraničních automobilek. Ty nicméně upozornily, že k jeho dosažení bude zapotřebí rozsáhlá vládní podpora.
Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena hodlá dosáhnout toho, aby auta s elektrickým pohonem do roku 2030 tvořila polovinu celkového prodeje nových automobilů ve Spojených státech. Stanovený cíl podle něj bude součástí exekutivního příkazu, který Biden podepíše.
 

Cíl sice není právně závazný, ale získal už podporu od velkých amerických i zahraničních automobilek. Ty nicméně upozornily, že k jeho dosažení bude zapotřebí rozsáhlá vládní podpora, upozornila agentura Reuters.

Americké automobilky General Motors (GM) a Ford Motor a skupina Stellantis, jejíž součástí je americký výrobce aut Chrysler, ve společném prohlášení uvedly, že chtějí do roku 2030 zvýšit podíl aut s elektrickým pohonem na celkovém prodeji aut v USA na 40 až 50 procent. Tento cíl však bude podle nich dosažitelný pouze v případě, že vláda vynaloží miliardy dolarů na podporu prodeje a výroby těchto vozů.

Jihokorejská automobilka Hyundai uvedla, že cíl stanovený konkurenty GM, Ford a Stellantis podporuje. Japonská Toyota, která je největším výrobcem aut na světě, označila tento cíl za "skvělý pro životní prostředí" a dodala, že se "zhostí své úlohy". Podporu plánům na zvyšování podílu vozidel s elektrickým pohonem na celkovém prodeji aut v USA vyjádřily také například automobilky Volkswagen, BMW či Honda.

Ředitel ekologické organizace Safe Climate Transport Campaign Dan Becker podle agentury Reuters uvedl, že vládní plán "se opírá o nevynutitelné dobrovolné závazky ze strany nespolehlivých výrobců automobilů". "Ve srovnávání s dobrovolnými sliby automobilových podniků vypadá novoroční předsevzetí zhubnout jako právně závazná smlouva," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

6.8.2021 09:51
Je to hezký ... jak je v článku správně uvedeno, vypadá to progresivisticky dobře a přitom to není ani legendární "slibem nezarmoutíš":-).

Někde se to asi i povede, ale na většině území sotva. V této souvislosti mne tuhle fakt překvapil údaj o tom, že půlka e-mobilů v USA připadá na CA. Že je CA ve všem taková divná je jasný, ale ten (ne)poměr je fakt brutál.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.8.2021 13:21 Reaguje na Svatá Prostoto
v CA zjistili, že jim chybí el. proud, voda a že jim hoří koudel u řitě, ale jinak jsou v pohodě
Odpovědět
VK

Václav Kain

6.8.2021 13:24
Pro automobilky to bude propádák jako špatný film.Kdo by kupoval drahé eauta s krátkým dojezdem?Je to magořina která bude dost drahá a nekonec to skončí těžkým fiaskem.V tom případě by to chtělo potrestat ty, kteří to prosazují a to je až na vyjímky celý Brusel.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.8.2021 13:40
Slovy klasika ... "Máte štěstí, že jdu náhodou kolem." ... aneb tohle je taky hezký:
" The issue is causing mounting concern as a number of electric-vehicle makers have warned owners not to leave the cars charging unattended in certain circumstances, or sitting fully charged in garages."

https://www.washingtonpost.com/technology/2021/08/04/tesla-fire/

A jsem zvědav, kdy se tu dočtu něco tom, že WP (který je teda posledních pár let progresivní jak sfiňa:-/) je ropácký a přisluhuje Putinovi:-).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist