https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlastnik-lesa-vytezil-nezalesnil-a-nekomunikuje.ceska-inspekce-zivotniho-prostredi-mu-ulozila-pokutu-167-tisic-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlastník lesa vytěžil, nezalesnil a nekomunikuje. Česká inspekce životního prostředí mu uložila pokutu 167 tisíc korun

27.3.2019 16:28 | ŽĎÁR NAD SÁZAVOU (Ekolist.cz)
Vlastník lesa má povinnost zalesnit vytěženou plochu do dvou let od jejího vzniku. Ilustrační snímek.
Vlastník lesa má povinnost zalesnit vytěženou plochu do dvou let od jejího vzniku. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Aleš Erber
Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany lesa v Havlíčkově Brodě uložili další pokutu 167 500 korun společnosti BEZZY GROUP s.r.o. za ohrožení životního prostředí v lesích. Sankce je od 19. března 2019 pravomocná.

Společnost nezalesnila holou plochu o výměře 0,77 ha na lesních pozemcích u Chlumu v okrese Žďár nad Sázavou. Vlastník lesa, BEZZY GROUP s.r.o., nekomunikuje s lesním hospodářem, se státní správou ani s inspekcí, nezúčastnila se kontrol a většinu písemností nepřebírá.
 
Holina vznikla po těžbě dřeva v červenci roku 2014. Zalesněna měla být v zákonem stanovené lhůtě nejpozději do konce července 2016. To nebylo splněno a byla jí uložena pokuta 64 200 korun. V roce 2017 pak další pokuta 96 000 korun za ohrožení životního prostředí tím, že vlastník včas nezpracoval kůrovcem napadené stromy. Žádná pokuta nebyla dosud uhrazena.

Protiprávní stav v lese tedy trvá od 1. srpna 2016. Inspektoři vlastníkovi uložili, aby provedl nápravu, nestalo se. Ani v náhradní lhůtě vlastník lesa mýtinu nezalesnil. Nyní tedy byla společnosti BEZZY GROUP s.r.o. uložena další pokuta 167 500 korun.

„Následnou kontrolou 1. 8. 2018 jsme zjistili, že opět nic nebylo splněno. Klest zůstal nevyklizen, plocha byla silně zabuřenělá převážně červeným bezem, starčkem a dalšími bylinami,“ uvedl Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě. „Vzhledem k agresivní buřeni nelze očekávat přirozené zmlazení lesních dřevin. Popsaný stav je v rozporu se zákonem o lesích, který ukládá vlastníku lesa povinnost holinu na lesních pozemcích zalesnit do dvou let a lesní porosty na ní zajistit do sedmi let od jejího vzniku,“ dodal Panský.

V odůvodněných případech může orgán státní správy lesů při schvalování plánu nebo při zpracování osnovy nebo na žádost vlastníka lesa povolit lhůtu delší. O povolení delší lhůty pro zalesnění však vlastník nepožádal.

Odborný lesní hospodář inspekci telefonicky sdělil, že na povinnost zalesnit holinu do dvou let od jejího vzniku byli vlastníci písemně upozorněni při vydávání souhlasného stanoviska s těžbou. Těžba byla provedena v červenci roku 2014. „Z toho vyplývá, že obviněný v tomto případě měl a mohl konat potřebné kroky k nápravě nežádoucího stavu, ale přes prokazatelné informace nekonal. Rovněž inspekcí uložené opatření nesplnil ani ve stanovené náhradní lhůtě. To znamená, že jeho jednání bylo motivováno pouze ziskem z vytěženého dřeva,“ uvedl Panský.

Závažnost přestupku hodnotí inspekce jako významnou. Les je, jak je uvedeno v zákonných předpisech, národním bohatstvím a nenahraditelnou součástí životního prostředí. V uvedených porostech je oslabena funkce estetická i rekreační. Vzhledem k velikosti odlesněné plochy dochází ke změnám i ve funkci klimatické a hydrické. Nezanedbatelné není ani odčerpávání živin z humusového horizontu nežádoucí vegetací.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

27.3.2019 17:32
A to si s těmi lotry neumíte poradit?
Odpovědět
MM

Milan Milan

27.3.2019 19:55
Holina 0,77 ha? To ohrožuje životní prostředí?? No a co ty holiny stovek hektarů nazvané jako bezzásahové zóny? To je jako v klidu?
Odpovědět
su

27.3.2019 20:26 Reaguje na Milan Milan
To jste si asi spletl :)
Nebo vám to (viz odkaž níže), přijde úplně stejné???
https://zpravy.aktualne.cz/bezzasahova-zona-v-narodnim-parku-sumava-se-obnovuje/r~d15792e4a7af11e8acf3ac1f6b220ee8/r~77a3421ea7ac11e88bfaac1f6b220ee8/?redirected=1553714708
Odpovědět
MM

Milan Milan

27.3.2019 21:17 Reaguje na
Nespletl, to co jsem viděl jako tzv. samo obnovu "lesa" je běh na dlouhou trať, hodně dlouhou a s nejistým výsledkem. Denně se navíc ztrácí desítky hektarů nejlepší půdy pod dopravními stavbami, průmyslovými a obchodními zónami a atd. a to nikomu nechybí? A Co se vykácelo za posledních pár let stromů kolem silnic, v parcích, u soukromých vlastníků. Kůrovec špatnou péčí a neošetřováním státního a lesního bohatství a následným přenesením i do soukromých lesů podle statistiky vloni sežral nebo právě dojídá až 60% smrkových a borových lesů ČR. Podívejte se co loňský rok co vyrostlo za plechové monstra např. u Olomouce na nejlepších polích úrodné Hané. A ejhle, včas nezalesněných 0,77ha holiny je podáváno jako snad celorepublikový problém a s tak vysokou pokutou??? Komáry chytáme a slony nevidíme????
Odpovědět
mr

1.4.2019 15:25 Reaguje na Milan Milan
Jak dlouho roste třeba takový Db nebo Tp v lese do mýtní doby a jak při samoobnově, když je to "běh na dlouhou trať"? Díky.
Odpovědět
na

27.3.2019 23:40
A když se to postupně zalesní náletama, tak se to bude brát, že je to zalesněno či bude dokola dostávat pokuty? Protože co my víme, třeba je majitel jen uvědomělý zastánce přirozené obnovy lesa :)
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

1.4.2019 13:09 Reaguje na
Když někdo svůj kousek lesa nezalesní, tak tam vyrostou křoviny, ve kterých se bude ukrývat zvěř, která pak okusem bude ničit novou výsadbu sousedům, kteří zalesnili.
Odpovědět
mr

1.4.2019 15:23 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Vy jste fakt komik. Když to zalesní, tak to zvěř sežere přímo. Problém je v přemnožené spárkaté, ne v nezalesnění. Ukažte mi u nás lesní plochu, kterou si nechce vzít les sám zpátky. Kdyby se nesekly louky a pole, tak za pár roků je tu všechno zpátky pod lesem.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

1.4.2019 17:47 Reaguje na
Čemu říkáte "pár roků"? Viděl jste, jak to vypadá, když přirozeně roste les?
Odpovědět
mr

1.4.2019 20:15 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Pár roků může být 10 let nebo třeba 30. Na rozdíl od vás viděl. Proto píšu k tomu názor. Vás bych se zeptal, jaký je rozdíl, když les roste nepřirozeně a přirozeně. Jaký je v jeho výšce rozdíl?
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

1.4.2019 22:15 Reaguje na
Pochopitelně, že v prvních rozdíl ve výšce bude podstatný. V prvních desetiletích budou dominovat keře a rychlerostoucí stromy, které ale dorůstají nižší výšky. Tyto rostliny budou dusit dub, buk, smrk ap., které rostou pomaleji, ale dorůstají vyšších výšek. Ze začátku tedy přirozený les bude o něco vyšší. V kulturně založeném lese tyto vyšší stromy však porostou rychleji, takže tento les ten přirozený postupně přeroste. Než se prosadí tyto dřeviny i v přirozeném lese, bude to trvat minimálně těch 30 let a pak několik dalších desítek let rozdíl ve výšce bude zřetelný ve prospěch lesa kulturního, do doby, než se ten kulturní les pokácí a znova vysadí.
Odpovědět
mr

2.4.2019 00:05 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Je vidět, že o lese nevíte nic. Bk musíte mít v mládí v polozástinu, určitě ne na volné ploše. O Sm se vůbec nebavím, jelikož nepatří do drtivé většiny našich poloh. Se zarostením nekosené louky pod lesem mám osobní zkušenost. Kdyby to nebylo nekompromisně vyrubáno a vysečeno, tak tam ten opuštěný barák za 20 roků nikdo nenašel - v porostu převážně těch vašich zadušených Db, Bk a Jv. Dále pak Hb, Lp, Bo, Sm, Md, Tr a Jlm. A víte, co je na tom nejsrandovějšího? Že tam třeba nad tím pozemkem žádný Jlm, Tr, Md a Bo nerostl a nejbližší Sm byl dobrých 200 m daleko po vrstevnici. Keře tam tehdy vůbec nebyly, leda keřové formy stromů poškozené zvěří - kvůli tomu by ten porost měl asi za 100 let nevalnou hodnotu. V kulturně založeném lese musí stromy bojovat o světlo stejně, jak činí v náletovém porostu, takže tvrdit, že vám tento vyroste rychleji je nesmysl. Je to stejná hovadina, jako mi jeden tvrdil, že náletový strom poroste pomaleji, jak ten stejný ze školky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist