https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlcata-se-letos-narodila-nejmene-v-osmi-smeckach-na-severu-a-zapade-cech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlčata se letos narodila nejméně v osmi smečkách na severu a západě Čech

12.10.2021 16:22 | OLOMOUC (ČTK)
Vlčata narozená vlkům v Beskydech.
Vlčata narozená vlkům v Beskydech.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Duľa / Mendelu
Letos se rozmnožilo nejméně osm vlčích smeček na území severních a západních Čech. Vyplývá to z monitoringu tzv. vlčích hlídek, lesníků či správ chráněných území, uvedla olomoucká pobočka Hnutí Duha. Vlčata přišla na svět v přeshraničních smečkách v Orlických horách, na Broumovsku, v Lužických horách, na Šluknovsku, v Českém Švýcarsku a v Krušných horách. Zatím nejsou potvrzeny přírůstky u dříve se rozmnožující smečky v oblasti Ralska.
 

Smečky z Broumovska mají potomky šest let v řadě. Dřívější genetické analýzy prokázaly, že tito vlci přišli do Česka ze západního Polska. V současnosti vlčí hlídky sledují na česko - polském pomezí tři smečky, ve dvou se podle záběrů z fotopastí prokazatelně narodila vlčata. V Orlických horách pak počátkem října lesní pracovník pořídil video s několika vlčaty. Více o mláďatech v této oblasti však zatím podle ekologů není známo.

Minimálně čtyři vlčata jsou také ve smečce z Lužických hor. "Přesto, že zde od minulého roku narůstá objem těžby kůrovcového dřeva, našli místní vlci dostatek klidných lokalit, kde se jim daří vychovat mláďata," uvedli ekologové. Hlídky tu přírůstky potvrdily podruhé v řadě. "Kromě zachycení vlčích ratolestí při fotomonitoringu došlo v Lužických horách také k ojedinělému pozorování mláďat turisty. Ačkoliv jsou taková setkání lidí s vlky vzácná, pokud k nim dojde, jde často právě o mladé, zvědavé jedince," popsalo Hnutí Duha.

V Krušných horách se podle hlídek pohybuje asi 12 vlků, ne všichni však náleží k jedné smečce. Vlčata se letos narodila u nejstarší vlčí rodiny žijící ve středu pohoří, ale i u nově zformované smečky na východě hor. V případě smečky ze středu hor jde o třetí generaci vlčí rodiny.

Podle ekologů ale zatím chybí důkazy o přírůstcích v oblasti Ralska. Tam přišli první vlci z Německa a Polska v roce 2014, od té doby každoročně vyvedli mláďata. "To, že se nám v oblasti Podbezdězí a Ralska zatím nepodařilo reprodukci prokázat, by mohlo nasvědčovat i možnosti, že loni nalezená mrtvá, bezuchá vlčice, u níž se prokázala příčina smrti zastřelením, mohla být vlčicí rodičovského páru," podotkla za tamní hlídky Barbora Černá. Ekologové uvedli, že v posledních letech ohrožovala ralské vlky narůstající těžba na Kokořínsku. Loňské záběry z fotopastí také ukázaly, že někteří vlci mají prašivinu, zvířata ohrožuje i pytláctví. Přesto se loni v Ralsku narodila nejméně čtyři vlčata.

Podle letos zveřejněných dat je na území Česka 22 vlčích teritorií. Z toho 19 jich je v pohraničních oblastech a některá na území Česka zasahují jen částečně. Ve 14 případech šlo o smečky, které v tuzemských podmínkách čítají obvykle čtyři až šest jedinců. V meziročním srovnání se počet teritorií zvýšil o čtyři, počet smeček o jednu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

12.10.2021 17:34
To budou chovatelé dobytka řičet nadšením.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

12.10.2021 18:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jupí vlčata, to už tu dlouho nebylo
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

13.10.2021 10:52 Reaguje na Jakub Graňák
Naposledy loni. Na štěstí to vlci stíhají jen 1x do roka.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.10.2021 20:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Lužické hory, České Švýcarsko, Šluknovsko - jedna spojená oblast. Já stále naživu. Psi stále naživu. Tisíce hospodářských zvířat pasoucích se po loukách. Přijeďte se někdy podívat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist