https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlci-hlidky-se-kvuli-epidemii-budou-tentokrat-skolit-on-line
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlčí hlídky se kvůli epidemii školí on-line

29.11.2020 00:36 | OLOMOUC (ČTK)
Do Česka loni podle hnutí zasahovalo 18 vlčích teritorií, rysi obývají lesy Šumavy, Pošumaví, Beskyd i Javorníků a na slovensko-českém pomezí se pravidelně pohybuje také několik medvědů. Všechny tyto velké šelmy monitorují právě dobrovolníci.
Do Česka loni podle hnutí zasahovalo 18 vlčích teritorií, rysi obývají lesy Šumavy, Pošumaví, Beskyd i Javorníků a na slovensko-českém pomezí se pravidelně pohybuje také několik medvědů. Všechny tyto velké šelmy monitorují právě dobrovolníci.
Foto | Fremlin / Flickr
Vlčí hlídky, které monitorují pohyb velkých šelem v Beskydech či jiných pohořích Česka, se kvůli epidemii koronaviru budou tentokrát školit on-line. Dobrovolníci k počítačům usedají právě poslední listopadový víkend. Školení chystá Hnutí Duha, sdělila koordinátorka projektu hlídek Barbora Černá.
 

"Rysí a vlčí hlídky fungují už 21 let. Loni se jich zúčastnilo 150 nováčků. Monitoring velkých šelem je kapacitně i časově náročný, proto je účast vysokého počtu dobrovolníků pro nás významným přínosem. Zapojeným dobrovolníkům zase tato aktivita celkově obohacuje vnímání přírody a přibližuje skutečný způsob života našich vzácných šelem," řekla Černá.

Než dobrovolníci vyrazí do přírody, musí absolvovat víkendové školení. Seminář se tentokrát s ohledem na zákaz shromažďování většího počtu lidí konat nemůže. "Školení tak proběhne kvůli přetrvávající nepříznivé epidemické situaci formou on-line besed a přednášek. Jejich součástí budou základní informace o životě velkých šelem, jejich významu, ochraně a ohrožení, debaty s externími hosty a promítání záběrů z fotopastí," řekla Černá.

"Účastníci ale nepřijdou ani o terénní praktickou část. Jakmile to okolnosti umožní, zorganizuje Hnutí DUHA na Šumavě, v Jeseníkách a v CHKO Beskydy terénní exkurze, zaměřené na získání praktických dovedností ve stopování velkých šelem i dalších vzácných druhů místní přírody," doplnila Černá.

Do Česka loni podle hnutí zasahovalo 18 vlčích teritorií, rysi obývají lesy Šumavy, Pošumaví, Beskyd i Javorníků a na slovensko-českém pomezí se pravidelně pohybuje také několik medvědů. Všechny tyto velké šelmy monitorují právě dobrovolníci. Aktivity projektu zahrnují rysí hlídky v Pošumaví a Novohradských horách, monitoring a ochranu všech tří velkých šelem v Beskydech a Javorníkách, mapování kočky divoké na moravsko-slovenském pomezí a vlčí monitoring na rozsáhlém území od Bílých Karpat přes Jeseníky, Broumovsko, Ralsko, severní Čechy, Krušné hory až po Pošumaví.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

29.11.2020 08:38
Tak hodně štěstí, a ať se něco naučí.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

29.11.2020 08:52 Reaguje na Michal Ukropec
Za víkend...
Odpovědět
Plha z Kojčic

Plha z Kojčic

30.11.2020 06:24 Reaguje na Jan Olejníček
Den má dvacetčtyři hodin plus osm hodin na spánek (to nám tedy kdysi tvrdili na vojně)
Odpovědět
MM

Milan Milan

29.11.2020 10:49
Proč chodit do lesů, stačí počkat u popelnic a oni se tam jednou objeví, takhle to dopadlo i s medvědy na slovensku. Když jsem tam v loni nocoval na chatě cca 20 km od Banské Bystrice, tak mně majitel důrazně žádal, abych nezapomněl na noc pečlivě pozavírat a pozamykat všechny dveře a okna......
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2020 13:06 Reaguje na Milan Milan
Něco jiného je Slovensko, něco jiného jsou třeba Beskydy. V nich žije 1 - 2 dospělí medvědi a ví o nich málokdo.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

29.11.2020 13:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A co jste tím chtěl říct, že medvědů je málo a že by měli být vysazeni do přírody jako dnes vlci?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2020 18:36 Reaguje na Jiří Daneš
Ne. Chtěl jsem tím říct, že o zážitek potkání medvěda u popelnic jsme zaplaťpánbůch na Moravě ochuzeni.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

29.11.2020 14:05
"Než dobrovolníci vyrazí do přírody, musí absolvovat víkendové školení." Co je to za blábol? Celý život vyrážím dobrovolně do přírody a to bez absolvování víkendového školení. pravda, nehlídám vlky a rysy, uměle dovezené, či z okolních států přilákané na chovy ovcí a koz. A co bobří hlídky, ty na školení nemusí?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.11.2020 18:21
Zajímalo by mne, jestli členové vlčích hlídek svou monitorovací práci v terénu dělají zadarmo a bez nároku na odměnu nebo jestli to mají jako placenou brigádu.
Odpovědět
Sl

Slovan

29.11.2020 18:49 Reaguje na Majka Kletečková
Je to dobrovolná činnost pro lidi, kteří se o velké šelmy zajímají. Takže ano, dělají to zadarmo.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.11.2020 21:06 Reaguje na Slovan
Děkuji za odpověď.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

29.11.2020 23:10 Reaguje na Slovan
To by ještě tak chybělo, aby byli státem za takovou zbytečnou činnost placeni. Situace se ovšem změní, až bude potřeba varovat turisty před vlky.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.11.2020 23:25 Reaguje na Jiří Daneš
Na rozdíl od vás práci vlčích hlídek považuji za užitečnou. A vážím si lidí, kteří se jí ve svém volném čase nezištně věnují.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.11.2020 23:47 Reaguje na Jiří Daneš
Díky těmto lidem máme celkem přesnou informaci o počtu velkých dravců. Dělají to ve svém volném čase a bez nároku na odměnu. Klidně si dokážu představit, že by tato užitečná práce byla honorována.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.11.2020 23:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Asi jste měl napsat ... velkých šelem.
Dravci jsou ptáci.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.11.2020 00:15 Reaguje na Majka Kletečková
Díky za upozornění.
Odpovědět
re

regis24

30.11.2020 06:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vladimír Menčík, chovatel ovcí na Broumovsku:

Škody vlků královehradecký kraj za 10 měsíců v tomto roce. 3 smečky vlků cca 20 kusů. 108 ovcí 4 kozy 31 skot celkem 143 kusů hospodářských zvířat nahlášených na české straně. V Polsku nevíme a nenahlášené útoky nebudeme počítat. Uděláme průměr váhy cca 60kg za jedno hospodářské zvíře a výsledek je 8 580kg.Podle odborníků vlk se živí hospodářskými zvířaty jen ze 2 procent .Potom tedy musíme připočítat ještě 98 procent spárkaté zvěře, což je 420 420kg.Celkový součet je 429 000kg. Na jednoho vlka připadá 71,5 kg živé hmotnosti zvířat zabitých za jeden každý den. To by nesežral ani tyrannosaurus. Možná je větší počet vlků, nebo vlci zabíjejí ze zábavy a nebo nezabíjejí jen 2 procenta domácích zvířat. O tom kdo nás tady mystifikuje si udělejte obrázek sami.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.11.2020 06:58 Reaguje na regis24
Zhruba před týdnem tady byl článek doplněný fotodokumertancí o "kvalitě" oplocení na pastvinách na Broumovsku. Děravé ploty, nefungující elektrické ohradníky, případně úplně chybějící části oplocení, následkem čehož se hospodářská zvířata toulají daleko mimo vymezené patviny. Vlk je inteligentní zvíře a pokud mu chovatel nabídne krmení jako na tácku, proč by se měl namáhat lovem lesní zvěře a dodržovat nějaké obskurní tabulky?
Jo a mimochodem. ten Váš výpočet není úplně košér, protože zhruba 20% váhy zvířete tvoří kosti, rohy a kopyta, což vlk obvykle nežere.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

30.11.2020 07:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A taky u toho bylo vysvětlení , že se jedná o prázdné ohrady , protože ještě nepasou. Bude třeba číst i reakce kritizovaných nebo budete jako bulvární TV
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.11.2020 09:05 Reaguje na Petr Pekařík
Já se nechci hádat, ale pokud si pamatuji, tak v článku se uvádí, že hospodářská zvířata se toulají mimo vytýčené pastviny, někdy zabrousí i do lesa. To informace o dobře udržovaném oplocení.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.11.2020 09:06 Reaguje na Petr Pekařík
Já se nechci hádat, ale pokud si pamatuji, tak v článku se uvádí, že hospodářská zvířata se toulají mimo vytýčené pastviny, někdy zabrousí i do lesa. To popírá informace o dobře udržovaném oplocení.
Odpovědět
re

regis24

30.11.2020 09:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pane Šedenka, opakovaně jsem se vás na něco tazal. Opakovaně psal aby jste si zjistil skutečnosti. Pořád nic?
Článek od psychopata Malíka byla účelová lež. Fotky poškozených ohradníku u pastvin kde ale nejsou zvířata. Atd... To že něco někdo tvrdí, neznamená, že je to pravda.
Jak je to tedy s těmi počty? Ta čísla jsou jasná a je jedno jaké tam byli ohrady. Ochranáři lžou, lžou úplně ve všem. Jak vysvetlite ta množství? Máte na to?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.11.2020 10:14 Reaguje na regis24
Já jsem si ten článek pana Malíka ještě jednou přečetl. Nemám ten pocit, že by byl vylhaný. Když to porovnám s tím, co jsem viděl o pastevectví s ochraně před vlky v pořadech z jiných zemí, celkem to souhlasí. Zeptám se já Vás - pokud jinde ochrana hospodářských zvířat před vlky celkem funguje (ztráty tam samozřejmě vždycky jsou), tak proč to nefunguje u nás? Že by naši vlci byli mazanější? Nebo chovatelé na ochranu kašlou s vědomím, že případné škody jim stát v plné výši uhradí?
Odpovědět
re

regis24

30.11.2020 10:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kde to funguje?
V celé Evropě se bouří chovatele, protože mají neúnosné škody. Ve Francii hází mrtvá těla zvířat před úřady. Všude se přistupuje k odstřelu.
Stát jim nehradí škody v plné výši, to jste opět na omylu.
Odpovědět
Sl

Slovan

30.11.2020 11:44 Reaguje na regis24
Zmiňujete Francii. Mohl byste popsat něco víc? Nějaký rozbor situace? Rozdíl mezi ČR a Francií v této otázce apod. Jsem velice zvědav na vaši odpověď. Když už zde někoho označujete za psychopata, jsem zvědav na vaše odborné znalosti k této věci.
Odpovědět
re

regis24

30.11.2020 06:02 Reaguje na Jiří Daneš
Dobrovolníci to dělají zadarmo, ale Hnutí Duha na to bere milióny ročně. To je dobrý, že jo? Fajn kšeft, sezenou na Facebooku pár tupych panelákovych ochránců, vyvezou je do lesa. Tam jim vyprávějí pohádky o vlcích. Kupodivu najdou i vlčí stopy a trus.
Co na tom, že školitele mají ČSV a podobné psiska, ty stopy je potřeba najít...
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

30.11.2020 07:30 Reaguje na regis24
Taky ty peníze musí jako za něco utratit. Takže odměna lektorům , technické vybavení, ostatní náklady,...a vybavení taky není z Lidlu , ale od renomovaných značek.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.11.2020 09:27 Reaguje na Petr Pekařík
To je logické, že když to nejde z jejich kapes, tak pouze to nejlepší je pro ně dostatečně dobré.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist