https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlci-na-vychode-sasku-zabili-ctyri-desitky-ovci-a-koz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlci na východě Saska zabili čtyři desítky ovcí a koz

11.10.2018 01:00 | PRAHA (ČTK)
V Sasku žije nejvíce vlčích smeček z celého Německa.
V Sasku žije nejvíce vlčích smeček z celého Německa.
Licence | Volné dílo (public domain)
Více než čtyři desítky ovcí a koz zabila v úterý na východě Saska smečka vlků. Další čtyři desítky chovaných zvířat se majitelům stáda zatím nepodařilo dohledat, informovala televizní stanice n-tv. V Sasku žije nejvíce vlčích smeček z celého Německa.
 

Vlci napadli ovce a kozy v noci na úterý u vesnice Förstgen, která leží mezi Budyšínem (Bautzen) a Zhořelcem (Görlitz), asi 30 kilometrů severně od českých hranic. Místní obyvatelé ráno narazili na ovce zmateně pobíhající po okolí, majitelé zvířat následně na pastvině objevili zhruba čtyřicet mrtvých ovcí a koz.

Během úterý se majitelům podařilo dohledat šedesát zvířat, která překonala elektrický ohradník a pobíhala po okolí. Zhruba čtyřicet jich ale stále nenašli, a je tak možné, že i tato zvířata jsou po smrti.

Ovce a kozy patřící stejnému majiteli napadli vlci již loni v prosinci. Zabili tehdy osm zvířat, dalších 29 se už nikdy nepodařilo najít.

Stádo ovcí a koz chová ve východní Lužici ekologické středisko, kterému přežvýkavci slouží k šetrné údržbě vegetace v oblasti. "Samozřejmě nejsme jako ekologické středisko proti vlkům. Ovšem na problémy, které s jejich výskytem souvisí, je třeba pohlížet střízlivě a realisticky. Doufám, že tento případ povede ke změně přístupu," uvedla ředitelka střediska Antje Hertwecková. Saská vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU) dlouhodobě volá po možnosti regulace počtu vlků v zemi.

Podle oficiálních údajů se v současnosti na území Německa vyskytuje 55 vlčích smeček, sedmnáct z nich žije v Sasku. Od roku 2009 bylo ve spolkové zemi sousedící s Českem ilegálně zastřelo osm vlků.

K útokům těchto divokých psovitých šelem na hospodářská zvířata v Německu občas dochází, aktuální případ z Förstgenu je ale svým rozsahem mimořádný, poznamenala agentura DPA.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

11.10.2018 11:34
Tak už loni jim vlk zabil ovce a letos je nechali přes noc na pastvě zabezpečené elektroohradníkem. To je snad fór a ten majitel je nějaký humorista. Bylo to vůbec pod proudem? Podobně i na Zlínsku jakási chytrá, velmi nadstandartně placená hlava myslela, že jeho natažením zase zamezí migraci divočáků. A světe div se, oni to běžně překonávali.
Odpovědět
HS

Helena Sukovitá

22.2.2019 13:44 Reaguje na

Myslíte tím, že neměl pasteveckého psa?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist