https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vls-letos-do-obnovy-ponicenych-lesu-investuji-320-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

VLS letos do obnovy poničených lesů investují 320 milionů korun

7.4.2019 01:04 | OLOMOUC (ČTK)
Výrazný nárůst těžby kalamitního dřeva v tuzemských lesích má negativní dopad na ceny a poté na hospodaření majitelů a správců lesních porostů.
Výrazný nárůst těžby kalamitního dřeva v tuzemských lesích má negativní dopad na ceny a poté na hospodaření majitelů a správců lesních porostů.
Více než 300 milionů korun investují letos Vojenské lesy a statky ČR (VLS) do obnovy lesů poničených kůrovcovou kalamitou a vichřicemi. Plánují v nich výsadbu milionů sazenic stromů. Velké škody lesníci evidují zejména ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Informoval o tom mluvčí VLS Jan Sotona.
 

"Pro letošní rok předpokládáme konsolidované náklady na pěstební činnost v souvislosti s obnovou porostů v objemu 320 milionů korun. Počet sazenic, které bychom v letošním roce chtěli vysázet v lesních porostech, je zhruba 23 milionů kusů," uvedl Sotona.

Loni VLS na Libavé zalesnily 1900 hektarů lesních ploch, které byly poškozeny kůrovcem, suchem a silným větrem. "Letošní umělá obnova lesa je zde plánována na zhruba 2000 hektarech," podotkl Sotona.

Nahodilé těžby kalamitního dříví na Libavé v posledních letech výrazně vzrostly. "V loňském roce přesáhly 98 procent všech těžeb. Polovinu těchto zásahů si vyžádaly škody způsobené bořivými větry," upozornil Sotona.

Výrazný nárůst těžby kalamitního dřeva v tuzemských lesích má negativní dopad na ceny a poté na hospodaření majitelů a správců lesních porostů. "V průběhu roku 2018 klesly zásadně ceny dříví, což se projevilo v téměř třicetiprocentním poklesu tržeb. V nákladech podniku se k tomu negativně promítají zvýšené náklady na pěstební činnost," řekl Sotona.

V Česku od středy vznikly kvůli boji s kůrovcem dvě zóny s různými stupni opatření. Veškeré síly se zaměří na vyhledávání a likvidaci aktivního kůrovce. Ministerstvo zemědělství už v postižených oblastech například prodloužilo lhůtu pro zalesnění z nynějších dvou na pět let a dobu pro zajištění porostu ze sedmi na deset let od vzniku holiny.

"Chápeme to jako krok správným směrem v současné situaci. VLS se podílely na tvorbě podmínek prostřednictvím připomínek k novelizaci lesního zákona. Současně je třeba říci, že očekáváme další kroky směřující do podpory dopravy dříví z postižených lokalit či do zmírnění legislativních podmínek omezujících použití sazenic lesních dřevin," podotkl Sotona.

beh kš


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist