https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/voda-z-dyje-opet-zaplavi-kanci-oboru-pomuze-to-luznim-lesum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Voda z Dyje opět zaplaví Kančí oboru, pomůže to lužním lesům

25.3.2023 01:49 (ČTK)
Foto | Gombarix / Wikimeda Commons
Lesy ČR také letos vodou ze Staré Dyje zaplaví Kančí oboru na Břeclavsku, hladina vody v kanálech i tůních se v lokalitě zvedne začátkem příštího týdne. Svědčí to vysychajícím lužním lesům, informovala mluvčí státního podniku Eva Jouklová.
 

Lesníci postupně uzavřou soustavu stavítek a nechají rozlít vodu do porostů, takže se zaplaví kanály, tůně, slepá ramena, prohlubně i jezírka. "Nejde o povodňovou vlnu, ale postupné zvyšování vodní hladiny, což svědčí kromě lesů také obojživelníkům, jako jsou čolek, skokan, kuňka či ropucha. Snažíme se o přirozený vodní režim, který změnily vodohospodářské úpravy na Dyji," uvedl Jan Dovrtěl z Lesů ČR.

V Kančí oboře bude do porostů natékat voda ze Staré Dyje. V některých místech se může vylít i na páteřní asfaltovou lesní cestu. "Cyklisty neohrozí, ale je třeba s tím počítat," uvedl vedoucí valtického polesí Bronislav Konečný.

Stejně budou lesníci postupovat na polesí Tvrdonice, tedy v lesích od Hodonína k Lanžhotu, které zaplaví voda z řeky Moravy. V polovině dubna se stavítka znovu otevřou a hladina všech naplněných prohlubní se opět vrátí do normálu.

Kančí oboru podnik zaplavuje několik posledních let. Dříve lesy přirozeně zaplavovaly jarní povodně, což už ale po stavbě protipovodňové hráze není možné. Oblast tedy lesníci zaplavují záměrně, aby luhy zachovali. Lesy ČR ve spolupráci s Povodím Moravy také opakovaně zaplavují krajinu na soutoku Dyje a Moravy.

Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody, dlouhodobý nedostatek vody mu proto škodí. V ČR jsou čtyři takto zachovalé ekosystémy, kromě míst kolem obory Soutok (Dyjský trojúhelník) je to Libický luh na Kolínsku, Litovelské Pomoraví mezi Olomoucí a Mohelnicí a Chropyňský luh u řeky Moravy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist