https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/voda-z-dyje-opet-zaplavuje-kanci-oboru-pomaha-to-luznim-lesum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Voda z Dyje opět zaplavuje Kančí oboru, pomáhá to lužním lesům

24.3.2021 16:30 | BŘECLAV (ČTK)
Kančí oboru podnik zaplavuje několik posledních let.
Kančí oboru podnik zaplavuje několik posledních let.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Lesy ČR také letos vodou ze Staré Dyje zaplavují Kančí oboru na Břeclavsku, začaly s tím dnes. Svědčí to vysychajícím lužním lesům, uvedla mluvčí státního podniku Eva Jouklová.
 

"Stavítka zvedneme na týden, takže bychom měli zadržet asi 750 000 metrů krychlových vody. Zvýšíme tak hladinu v tamějších kanálech, tůních, potůčcích, slepých ramenech i jezírcích, které postupně vysychají, ale i v podzemí," uvedl ředitel Lesního závodu Lesů ČR ze Židlochovic Miroslav Svoboda.

Kančí oboru podnik zaplavuje několik posledních let. "Zadržení jarní vody prospěje luhům mezi Břeclaví a Lednicí po zbytek roku," doplnil Svoboda.

Dříve lesy přirozeně zaplavovaly jarní povodně, což už ale po stavbě protipovodňové hráze není možné. Oblast tedy lesníci zaplavují záměrně, aby luhy zachovali.

Lesy ČR také opakovaně zaplavují krajinu na soutoku Dyje a Moravy, především v posledních extrémně suchých letech. Díky četným loňským i zimním srážkám to ale letos zřejmě nebude třeba.

Lužní les je podmáčený les s vysokou hladinou podzemní vody, dlouhodobý nedostatek vody mu proto škodí. V ČR jsou čtyři takto zachovalé ekosystémy, kromě míst kolem obory Soutok (Dyjský trojúhelník) je to Libický luh na Kolínsku, Litovelské Pomoraví mezi Olomoucí a Mohelnicí a Chropyňský luh u řeky Moravy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

24.3.2021 16:42
Lesy české republiky se zvelebí a dostanou do dobrého stavu ,až se generálním ředitelem stane člen hnutí Duha expert na lesy pán Jaromír Bláha
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

24.3.2021 19:57
Jaké je to hezké, když se postaví hráz. A ta hráz má pak stavidlo. A to se může na jaře otevřít a PR článek je na světě.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.3.2021 09:18
No, asi to nenahradí zaplavování povodní, kdy vedle zatopení a dodání vody do všech vrstev půdy se taky přinese nová půda s novými živinami. Pro některé biotopy to je asi potřebné, nicméně protože se jedná o velmi dynamický jev, během kterého se projeví spousta různých aspektů, vedle kladných i nějaké záporné, bude asi řízené zaplavování podobných biotopů jako jsou u nás lužní lesy zatím málo prozkoumaným procesem se spoustou neznámých.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist