https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/voda-ze-znicene-kachovske-prehrady-zaplavila-zoo-v-nove-kachovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Voda ze zničené Kachovské přehrady zaplavila zoo v Nové Kachovce

6.6.2023 20:49 | KYJEV (ČTK)
Olena Navrocká uvedla, že šanci přežít měly třeba kachny a labutě, ale opice, mývalové, poníci nebo osel pravděpodobně utonuli. Ilustrační foto
Olena Navrocká uvedla, že šanci přežít měly třeba kachny a labutě, ale opice, mývalové, poníci nebo osel pravděpodobně utonuli. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zničení hráze Kachovské přehrady na řece Dněpru má dopad i na zvířata žijící níže po proudu ukrajinského veletoku. Ve městě Nova Kachovka voda zaplavila minizoo, kde žilo asi 300 zvířat. Jejich majitelka podle portálu Ukrajinska pravda předpokládá, že všechna uhynula.
 

Olena Navrocká uvedla, že šanci přežít měly třeba kachny a labutě, ale opice, mývalové, poníci nebo osel pravděpodobně utonuli. Novou Kachovku od začátku loňské invaze okupují Rusové a evakuovat zoopark nebylo možné. O zvířata se starali ošetřovatelé a dobrovolníci, kteří ve městě zůstali.

V ulicích Nové Kachovky dnes plavaly labutě, na záběrech z okolí Chersonu je policista, jak z vody zachraňuje psa. Ukrajinské ministerstvo vnitra lidem ze zaplavených míst vzkázalo, aby před evakuací vypustili zvířata z kotců, nebo je odvázali, napsala agentura DPA. Zvyšuje se tak jejich šance na přežití.

Ze zničení hráze Kachovské přehrady se navzájem obviňují Kyjev i Moskva. Voda zalila oblasti ovládané Ukrajinci i Rusy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

6.6.2023 21:30
Byli to Rusové, kteří tím podle mě chtěli zamezit Ukrajincům v postupu v daném místě a posílit tedy obranné pozice jinde. Na začátku invaze podobně zastavila ukrajinská armáda postup Rusů na Kyjev, kteří to absolutně nečekali.
Držím Ukrajincům palce! Předpokládám, že tohle generálové už naopak předpovídali jako jednu z možností a náležitě se podle toho zařídili.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist