https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodarny-kladno-melnik-pripravuji-nove-zdroje-vody-soucasne-nebudou-stacit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodárny Kladno - Mělník připravují nové zdroje vody, současné nebudou stačit

13.12.2023 00:21 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vodárny Kladno - Mělník připravují nové zdroje vody, současné nebudou stačit. Posloužit by mohla voda z Vltavy. Rozhodovat se bude zřejmě mezi lokalitami u Zálezlic na Mělnicku a v Kralupech nad Vltavou. Termín případného zahájení využití nového zdroje zatím není určený, finální rozhodnutí o lokalitě padne podle dohody s vlastníky pozemků, řekl ČTK ředitel VKM Josef Živnůstek.
 

Obě uvažovaná místa jsou poblíž hlavních přivaděčů vody, avšak část infrastruktury bude třeba dostavět, včetně úpravny vody. V obou případech by investice dosáhla téměř jedné miliardy korun. Aktuálně se jako nejlepší jeví lokalita u Zálezlic. "Záleží na majiteli pozemků," uvedl Živnůstek.

Jako vodní zdroje aktuálně VKM slouží vodní nádrže Želivka a Klíčava, prameniště u Mělnické Vrutice a zdroj Liběchovka. V následujících letech z nich ale podle ředitele nebude možné čerpat v takovém objemu jako dosud kvůli nedostatku vody, například v případě Mělnické Vrutice a Liběchovky.

Vodárny Kladno - Mělník jsou vlastníkem vodohospodářské infrastruktury, zabezpečují zásobování na 310 000 lidí pitnou vodou a kanalizaci pro přibližně 170 000 Středočechů. Ročně to činí kolem 16 milionů krychlových metrů vody, další dva miliony budou podle ředitele třeba v případě stavebního rozvoje v regionu. Roční obrat společnosti činí 1,6 miliardy korun, hodnota jejího majetku dosahuje 28 miliard korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

14.12.2023 09:06
No, Vltava pod Prahou, to je výzva!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist