https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-diky-srazkam-vypustili-z-novych-mlynu-vice-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři díky srážkám vypustili z Nových Mlýnů více vody

10.3.2020 00:08 | BRNO (ČTK)
Vodohospodáři z Povodí Moravy vypustili minulý týden z Novomlýnských nádrží více vody, doplnili tím vodu v drobných tocích, mokřadech a tůních v oboře Soutok ohrožené suchem. / Ilustrační foto
Vodohospodáři z Povodí Moravy vypustili minulý týden z Novomlýnských nádrží více vody, doplnili tím vodu v drobných tocích, mokřadech a tůních v oboře Soutok ohrožené suchem. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vodohospodáři z Povodí Moravy vypustili minulý týden z Novomlýnských nádrží více vody, doplnili tím vodu v drobných tocích, mokřadech a tůních v oboře Soutok ohrožené suchem. Díky srážkám mohli z nádrže vypustit dokonce více vody než v předchozích letech, a to asi 15 milionů metrů krychlových. Na webu státního podniku to včera uvedl jeho mluvčí Petr Chmelař.
 

Obora leží v nejjižnějším cípu Moravy na hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Doplnění vody je tam podle vodohospodářů potřeba, mluvčí už dříve uvedl, že vzhledem ke klimatické změně lužní les spotřebuje k přežití více vody, než je roční úhrn srážek na jižní Moravě.

"Před zvýšeným průtokem byly otevřeny všechny objekty na Dyji, především stavidlo Brána, Podkova a jez Pohansko, kterými natéká voda do lužních lesů na soutoku. Během vypouštění jsme velmi pozorně monitorovali celý úsek Dyje včetně nápustných objektů," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Více vody z nádrže odpouštěli od úterý do čtvrtka. Odtok z nádrže zvýšili až na 95 metrů krychlových za vteřinu, přičemž ještě v pondělí z nádrže odtékalo asi 18 metrů krychlových za vteřinu. Díky srážkám v minulém týdnu mohli vodohospodáři navíc vypouštění většího množství vody neplánovaně prodloužit o osm hodin. Díky tomu z nádrže odteklo asi 15 milionů metrů krychlových vody, v letech 2017 a 2019 mohli vodohospodáři vypustit po deseti milionech metrů krychlových. Rok 2018 byl natolik suchý, že podobnou akci uskutečnit nemohli.

"Využili jsme zkušenosti z předchozích dvou povodňování v roce 2019 a 2017 tak, aby byla akce co nejefektivnější. Letecké snímky jasně dokazují obrovský přínos pro tuto suchem sužovanou oblast. Z environmentálního hlediska nepřišla jediná kapka na zmar a využit byl celý odpuštěný objem vody nikoliv pouze v oboře Soutok, ale ke zlepšení vodního režimu v celé oblasti pod Novými Mlýny," uvedl Gargulák.

Na soutoku se stýkají Dyje, Morava a Kyjovka. Jsou tam lužní lesy či louky se starými duby. Obora slouží k chovu jelení a daňčí zvěře a divokých prasat. Rozloha je přes 4200 hektarů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

10.3.2020 10:58
A další demagogický PR článek Povodí Moravy.... tato země je fakt ztracená....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist