https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-museli-prestehovat-tri-mraveniste-kvuli-stavbe-noveho-vodojemu-v-bilovci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři museli přestěhovat tři mraveniště kvůli stavbě nového vodojemu v Bílovci

21.4.2024 00:33 | BÍLOVEC (ČTK)
Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) začala v Bravinném, místní části Bílovce na Novojičínsku, stavět nový vodojem. Stavba přijde téměř na 21 milionů korun a hotova bude příští rok. Vodohospodáři kvůli ní museli přestěhovat tři mraveniště chráněného druhu. ČTK to sdělil mluvčí SmVaK Marek Síbrt.
 

Před zahájením projektu se zjistilo, že v blízkosti areálu žijí lesní mravenci, kteří jsou podle zákona zvláště chráněným druhem. "V lokalitě byl proto proveden zoologický průzkum, který popsal situaci a definoval možnosti řešení. Bylo zjištěno, že v blízkosti se nacházejí tři mraveniště. Ta byla přemístěna do nových míst a byla zajištěná odpovídající péče o tato společenstva, aby přesun bez problémů zvládla," uvedl mluvčí.

Nová dvoukomorová akumulace bude mít objem dvakrát 50 metrů krychlových. Nahradí současný vodojem s objemem 100 metrů krychlových, který je po letech spolehlivého fungování v nevyhovujícím technickém stavu.

"Po celou dobu stavby bude zajištěno pro obyvatele náhradní zásobování pitnou vodou prostřednictvím suchovodu," uvedl Síbrt. Zhotovitelem stavby je společnost ATC industry trade moravia.

"Nevyhovující technický stav stávajícího objektu potvrdil posudek Fakulty stavební VŠB-Technické univerzity Ostrava. Proto bude kompletně zbourán a nahrazen na stejném místě novým. Ten bude osazen automatickou tlakovou stanicí zajišťující zvýšení tlakových poměrů v navazující vodovodní síti," uvedl vedoucí oddělení investic SmVaK Dalibor Jurčák.

SmVaK Ostrava jsou největší vodárenskou firmou v Moravskoslezském kraji a patří mezi největší v zemi. Vodu dodávají více než 730.000 lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také například do části Olomouckého kraje nebo do polského pohraničí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist