https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodohospodari-upusti-z-novych-mlynu-vice-vody-zavodni-oboru-soutok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodohospodáři upustí z Nových Mlýnů více vody, zavodní oboru Soutok

15.3.2022 14:39 (ČTK)
Foto | Daniel Baránek / Wikimedia Commons
Vodohospodáři z Povodí Moravy upustí z Novomlýnských nádrží více vody, doplní tak vodu v drobných tocích, mokřadech a tůních v oboře Soutok ohrožené suchem. Půjde o 11 milionů metrů krychlových vody vypuštěných ze soustavy nádrží, informoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař. Oboru Soutok vodohospodáři tímto způsobem zavodňovali i v minulých letech.
 

"Na základě žádosti Lesů ČR jsme začali zvyšovat akumulovaný objem v soustavě nádrží Nové Mlýny zvýšením hladiny v nádrži nad hladinu zásobního prostoru tak, abychom ji mohli jednorázově využít pro potřeby lesů v oboře Soutok. Tato voda by se tam běžnou cestou nedostala, proto je potřeba manipulací zvýšit odtok z Nových Mlýnů až na téměř 100 m3/s. Díky tomuto průtoku se voda z Dyje systémem nápustných objektů, stavidel a kanálů dostane do lužních lesů, kde způsobí zaplavení tůní, mokřadů a luk," uvedl ředitel pro správu povodí Antonín Tůma.

Vodohospodáři zvýší odtok z Novomlýnských nádrží ve čtvrtek ráno. Aktuální odtok z nádrže je 12 metrů krychlových za vteřinu, zvýší se až na 100 metrů krychlových za vteřinu. Zvýšený odtok budou udržovat v závislosti na přítoku do nádrže asi půl druhého dne. Celkem půjde o 11 milionů metrů krychlových vody vypuštěných ze soustavy nádrží.

"Vodní nádrže Nové Mlýny jsou posledním článkem Dyjsko-svratecké vodohospodářské soustavy, která nám umožňuje i v poměrně suchém období velmi efektivně nakládat s vodou. Požadavek od Lesů ČR jsme obdrželi na konci února a od této doby jsme hladinu v nádrži díky vodě z ostatních nádrží mohli navýšit nad úroveň zásobního prostoru. Tuto vodu teď můžeme využít k omezení negativních dopadů sucha na lužní lesy," uvedl Tůma.

Hydrologická situace na jižní Moravě se na počátku jara podle mluvčího nevyvíjí příznivě. Průtoky se pohybují mezi 40 a 15 procenty dlouhodobých měsíčních hodnot. Například Dyje na přítoku do Vodního díla Vranov má pouhých 18 procent průměrných březnových hodnot, Svratka ve Veverské Bítýšce je na 21 procentech, Jihlava v Ivančicích na 27 procentech normálu. Zvýšené průtoky v Dyji podle mluvčího pomohou zvýšit hladinu i ve slepých a napojených ramenech podél Dyje v úseku od Nových Mlýnů po soutok s Moravou.

Vodohospodáři obdobnou manipulaci provedli i v letech 2020, 2019 a 2017. Rok 2018 byl natolik suchý, že podobnou akci uskutečnit nemohli.

Soutok je unikátní přírodní lokalita, kde se stýkají Dyje, Morava a Kyjovka. Jsou tam lužní lesy či louky se starými duby. Obora slouží k chovu jelení a dančí zvěře a divokých prasat. Rozloha je přes 4200 hektarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.3.2022 17:09
Přiznání, že se někde stala chyba. Stejné jako doplňování vody do rybníka Bolevák z Berounky, plzeňský kraj, bratru za 60 mil. Kč.
Ad hoc opatření, která slouží jako záchranná brzda u vlaku. To je tak, když strojvůdce myslí zadkem a ne hlavou.
Kde soudruzi z NDR udělali chybu ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.3.2022 18:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Člověče nešťastná o čem tady zase mudrujete? Byl jste někdy na Soutoku, víte vůbec aspoň vzdáleně, čo také oné to vůbec je? Vaši soudruzi z Kremlu dělají chyby pořád, ale vám to evidentně nevadí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.3.2022 16:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Co mudrujete, kdy byl naposledy v zimě sníh? Kdy byly jarní záplavy? Bez zásaků zaplavením soutok uschne. To nemá s politikou co dělat.
Odpovědět
SL

Stanislav Lusk

15.3.2022 22:56
Tak jsme si přečetli sdělení Povodí o vypuštění pár milionů (11) uvedených kubíků vody z NM s cílem pomoci Soutoku - bohužel nám však pánové z Povodí zapoměli sdělit, že do Soutoku se dostane snad pár desítek možná 2-3 stovky tisíc kubíků a zbývající podstatná část z milionů kubíků odteče Dyjí do Moravy (a Dunaje). Nezbytným řešením, jak zajistit potřebný objem vody pro Soutok, je vybudování vzdouvacího objektu na Dyji pod úrovní přepouštěcího objektu na Pohansku. O tom se ví již několik let. Ale zdá se,že řadu let budeme opět seznamováni se zprávami Povodí, o vypouštěných milionech kubíků vody pro Soutok, ovšem bez upřesnění, že tam se z tohoto kvanta dostane pouze malicherná část.
Takže těšme se na informaci o vypouštění vody z NM pro Soutok na jaře 2023!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2022 07:56 Reaguje na Stanislav Lusk
Ty milióny by vytopily Soutok asi dost děsivým způsobem.
Odpovědět
SL

Stanislav Lusk

17.3.2022 19:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Vážený pane Hanzl, trochu počítejte - ono by 1-2 miliony kubíků vody i třeba 2 krát do roka docela prospělo. A kromě toho - jde o to, že by nebylo třeba nechat ty miliony kubíků zbytečně odtect, ale stačil by podstatně menší průtok, při kterém by uvedená úprava (vzdouvací objekt na Dyji na Pohansku) umožnila nátok vody do Soutoku. Jen pro info - pohyboval jsem se v soutoku prakticky 20 let. Opatrujte se!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.3.2022 16:00 Reaguje na Stanislav Lusk
Je otázka, zda tu vodu z NM lze vypustit, nebo ji potřebujeme. Ale zatím se nezavlažuje, tak se s malou účinností použije na zaplavení. Do jezu by se muselo investovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist