https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vojenske-lesy-a-statky-vysadily-na-jare-pres-7-5-milionu-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vojenské lesy a statky vysadily na jaře přes 7,5 milionu stromů

19.5.2020 00:20 (ČTK)
Přes 60 procent na jaře vysázených sazenic tvoří listnaté dřeviny, a to především dub, buk, javor, olše a lípy, ale také dub červený, jasan, habr, jilmy, osika a třešeň. / Ilustrační foto
Přes 60 procent na jaře vysázených sazenic tvoří listnaté dřeviny, a to především dub, buk, javor, olše a lípy, ale také dub červený, jasan, habr, jilmy, osika a třešeň. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | vls.cz
Vojenské lesy a statky (VLS) vysadily na jaře přes 7,5 milionu stromů. Další 1,5 milionu sazenic chce státní podnik osadit při příznivém počasí během května. Cílem je obnovit lesy v současných a bývalých vojenských újezdech, které jsou postižené klimatickou kalamitou, uvedl minulý týden v tiskové zprávě mluvčí podniku Jan Sotona.
 

Letos by VLS chtěly celkem vysázet 12,5 milionu lesních dřevin. Sotona řekl, že takové množství se již blíží běžné výsadbě, při které ročně lesníci vysadí asi devět až deset milionů sazenic. Předloni jich VLS vysázely 20 milionů a loni 23 milionů.

Podle ředitele VLS Petra Krále zkomplikovala logistiku dodávek i samotnou výsadbu opatření, která jsou spojená s pandemií nového koronaviru. Značnou část prací v lese totiž obstarávají zahraniční sezonní pracovníci. "Přesto jarní obnova lesů u VLS jede podle plánu. Pokud se nevyskytnou nějaké neočekávané komplikace, počítáme, že do konce května budeme mít jarní obnovu hotovou," dodal Král.

Přes 60 procent na jaře vysázených sazenic tvoří listnaté dřeviny, a to především dub, buk, javor, olše a lípy, ale také dub červený, jasan, habr, jilmy, osika a třešeň. "Bezmála 1,2 milionu pak připadá na jedle, borovice, modříny a douglasky, jen 1,7 milionu bude připadat na smrk, který lesním lokalitám dříve dominoval," poznamenal Sotona. VLS se tak lesy, o které se stará, snaží druhově zpestřit. Měly by pak podle lesníků lépe odolávat klimatickým změnám. Podle Krále letos pracovníci VLS na holinách sázeli vždy alespoň tři druhy dřevin, každá z nich měla zastoupení minimálně 20 procent.

Lesníci také část holin i stávajících porostů osili javorem mléčem a klenem a břízou. "Doplněním standardní výsadby chceme dát mnohem větší prostor tvořivým silám přírody. Ať příroda v čase sama ukáže, co je tam vhodné, aby vyrostlo," uvedl náměstek VLS Ondřej Vybíral.

Nové dřeviny lesníci VLS sázeli v Brdech, na Šumavě, v Doupovských horách, v Ralsku, na Drahanské vrchovině a na Libavé. Drahanská vrchovina a Libavá byly kalamitou v minulých letech postiženy nejvíce. V újezdu Březina na Drahanské vrchovině v březnu a dubnu vysázeli 3,4 milionu nových stromů, celkem by jich letos mělo být 5,3 milionu. Na Libavé by letos mělo přibýt 4,8 sazenic. Za poslední tři roky v ní lesníci vysázeli podle Sotony 35 milionů sazenic.

Vojenské lesy a statky ČR spravují zhruba 140.000 hektarů půdy. Z toho přibližně 125.000 hektarů tvoří lesní pozemky převážně v armádních výcvikových prostorech. Firma má zhruba 2400 zaměstnanců a vedle lesnictví podniká v zemědělství a rybářství.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SC

Stanislav Chytrý

22.5.2020 13:23
Dobrá zpráva. Ať se jich co nejvíce ujme. A je moc dobře, že se sázejí různé druhy a ne jen smrk.
Odpovědět
Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

30.12.2020 11:55
Dub červený? Jako proč?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist