https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volkswagen-chce-nabizet-premii-za-stare-diesely-po-celem-nemecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volkswagen chce nabízet prémii za staré diesely po celém Německu

27.1.2019 01:44 | PRAHA (ČTK)
Záměrem opatření je čistší vzduch ve městech a odvrácení hrozby dalších zákazů vjezdu do center měst pro dieselové vozy. Ilustrační snímek.
Záměrem opatření je čistší vzduch ve městech a odvrácení hrozby dalších zákazů vjezdu do center měst pro dieselové vozy. Ilustrační snímek.
Automobilka Volkswagen zvažuje, že bude nově nabízet prémii za výměnu starých dieselových vozů za novější po celém Německu. Informaci deníku Bild agentuře DPA potvrdil mluvčí koncernu s tím, že rozhodnutí by mělo padnout začátkem příštího týdne. Program se dosud vztahoval pouze na 15 nejvíce znečištěných německých měst.
 

Záměrem opatření je čistší vzduch ve městech a odvrácení hrozby dalších zákazů vjezdu do center měst pro dieselové vozy. "Doufám, že i ostatní výrobci automobilů se postarají o tak dobré zprávy pro zákazníky," uvedl německý ministr dopravy Andreas Scheuer.

Takový vývoj je ale podle analytika automobilového trhu Ferdinanda Dudenhöffera nerealistický. "Výrobci se orientují na zisk a dělají to, co považují za správné, ne to, co si přeje ministr dopravy," řekl Dudenhöffer agentuře DPA.

Volkswagen ke kroku prý motivuje skandál z roku 2015 a problémy s přechodem na novou metodiku měření emisí a spotřeby automobilů WLTP, které se negativně podepsaly na jeho hospodářských výsledcích.

Že nabídne prémie při nákupu nového či staršího vozu s čistším motorem, pokud zákazník bude souhlasit se sešrotováním svého auta se starým dieselovým motorem překonané evropské emisní normy Euro 1 až 4, oznámil Volkswagen již v říjnu. Akce se ale zatím dotkla jen obyvatel 15 nejhůře znečištěných měst v Německu. Podle dnešních informací Bildu by výše prémie měla činit až 9000 eur (zhruba 230.000 Kč).

Když nabízel Volkswagen šrotovné od srpna 2017 do června 2018, podařilo se mu stáhnout z německých silnic 210.000 starších naftových vozů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

28.1.2019 19:40
Ekologičtější by byla výměna motorů nebo jejich generálka s úpravou na novou normu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist