https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vosici-potrebuji-poznat-svou-kralovnu-tak-se-naucili-rozpoznavat-obliceje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vosíci potřebují znát své královny. Tak se naučili rozpoznávat obličeje

3.12.2011 14:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vosíci Polistes fuscatus se dokáží naučit rozpoznávat obličeje lépe a rychleji než jiné tvary
Vosíci Polistes fuscatus se dokáží naučit rozpoznávat obličeje lépe a rychleji než jiné tvary
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Image © Science/AAAS
Vosíci Polistes fuscatus žijí ve společných hnízdech s více královnami. Hodí se jim proto schopnost rozeznat jejich obličeje od případných vetřelců. Proto asi nepřekvapí, že se vosíci dokáží naučit rozpoznat obličeje rychleji a lépe než jiné tvary.
 

Vědci zkoumali, jak rychle se vosíci naučí rozpoznávat obličeje svých soukmenovců a jak dlouho jiné tvary. Podle výzkumu se ukazuje, že schopnost rozeznávat obličeje jedinců vlastního druhu se vyvinula nezávisle řady živočichů žijících v sociálních skupinách. A to navzdory naprosto rozdílné struktuře nervové soustavy i stavby očí. Své příbuzné bezpečně poznají jak sociální savci, včetně člověka, tak i sociální hmyz.

Michael Sheehan a Elizabeth Tibbettsové z Michiganské univerzity se výzkumem vosíků zabývají několik let. Podle nich je klíčem soužití ve skupině s několika samičkami to, že dokáží rychle poznat obličeje svých druhů. Po snesení vajíček nejsilnější samička sežere vajíčka ostatních samiček. Když sama uhyne, její místo zaujme nejzdatnější z ostatních.

Proto se vědci rozhodli porovnat chování vosíků žijících ve společenství s více královnami s jejich blízkými příbuznými Polistes metricus, kteří žijí v hnízdech s jedinou královnou. Chtěli si ověřit teorii, že tyto vosy nebudou schopné tak dobře rozeznat obličeje.

Vědci cvičili oba druhy, aby si vybraly mezi dvěma obrázky. K tomu používali „negativní prostředí“ - labyrint ve tvaru T, jehož celou plochou podlahy procházel elektrický proud, krom malé bezpečné zóny. Ty byla umístěna vždy v jednom z ramen písmene T a jejich umístění se měnilo pokus od pokusu. Ono bezpečné místo bylo zvýrazněno pomocí kresby buď obličeje jiného vosíka, jindy pomocí různých grafických symbolů nebo obrázků, například housenek.

Vosíci Polistes fuscatus se rychleji naučili rozpoznávat bezpečné místo vyznačené pomocí obličeje vosíka než jiné předložené obrázky. A při učení byli rychlejší než jejich příbuzní Polistes metricus.

„Náš výzkum ukazuje, že potřeba efektivně rozeznávat jednotlivce vedla k evoluční adaptaci, díky níž se vosíci naučili rozeznávat obličeje svých druhů,“ říkají autoři studie v článku zveřejněném v pátek v časopise Science.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist