https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vrak-sovetske-ponorky-potopeny-u-norska-je-stale-radioaktivni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vrak sovětské ponorky potopený u Norska je stále radioaktivní Video

11.7.2019 00:30 (ČTK)
Sovětská jaderná ponorka Komsomolec, která se potopila v Norském moři roce 1989, je stále radioaktivní.
Sovětská jaderná ponorka Komsomolec, která se potopila v Norském moři roce 1989, je stále radioaktivní.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sovětská jaderná ponorka Komsomolec, která se potopila v Norském moři roce 1989, je stále radioaktivní. S odvoláním na výzkumníky, kteří ponorku prozkoumali dálkově ovládaným plavidlem, o tom včera informovala agentura Reuters.
 

Vrak ponorky leží na dně Norského moře v hloubce zhruba 1700 metrů. Ponorka se potopila v důsledku požáru, který se nepodařilo uhasit. Na palubě se v té době nacházelo 69 členů posádky, 42 z nich zahynulo.

Norské úřady sledují množství radiace každoročně, už od začátku roku 1990. Během letošní kontroly poprvé použily dálkově ovládané plavidlo Aegir 6000, kterému se kromě měření podařilo také pořídit záběry ponorky a odebrat vzorky k prozkoumání.

Vědecká expedice ukázala, že úroveň radioaktivity je v místě až 800.000krát vyšší, než je běžné, podle vedoucí expedice Hilde Elise Heldalové ale není důvod se znepokojovat. V tak velké hloubce se nachází jen málo živočichů, které by záření mohlo ohrozit. Radioaktivita se rychle rozptýlí.

Komsomolec se potopil v mezinárodních vodách 7. dubna 1989, zhruba 180 kilometrů jihozápadně od Medvědího ostrova. Na palubě ponorky se nacházela dvě torpéda s jadernou náloží, reaktor se podařilo posádce zastavit ještě před havárií. Přítomná radioaktivita pochází z plutonia, které se uvolňuje z náloží.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist