https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vrtulnik-dnes-zacal-dopravovat-na-snezku-material-na-opravu-horskeho-chodniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vrtulník dnes začal dopravovat na Sněžku materiál na opravu horského chodníku

12.9.2022 17:49 | PEC POD SNĚŽKOU (ČTK)
Lanovka na Sněžku
Lanovka na Sněžku
Vrtulník Mi-8T dnes odpoledne začal dopravovat na Sněžku materiál, hlavně kámen, na opravu horského chodníku. Úložiště pro vaky s materiálem je u horní stanice kabinové lanovky pod vrcholem. ČTK to řekl Michal Orolin ze slovenské společnosti TECH-MONT Helicopter company, která leteckou přepravu zajišťuje. Celkem je v plánu 130 letů, při ideálních podmínkách jde o tři letové dny. Harmonogram letů závisí na počasí. Lety spadají do projektu Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) nazvaného Zpřístupnění Sněžky.
 

"Začali jsme létat kolem 17:00 a budeme do 19:00. Jestli budeme létat i v úterý se teprve uvidí, má foukat," řekl ČTK Orolin. Počasí na Sněžce dnes až do odpoledních hodin lety vrtulníku neumožňovalo.

V letových hodinách bude česká strana Sněžky pro turisty uzavřena, omezený bude i průjezd Lvím dolem od Vasovy louky po Velký polom, kde je skládka Na Kose.

"Vrtulník s vaky bude nalétávat od Lvího dolu mimo zatáčku Jubilejní cesty do prostoru schodiště mezi Českou poštovnou a stanicí lanovky. Na přístupových místech budou případné návštěvníky usměrňovat a omezovat naši zaměstnanci," informoval Pavel Klimeš ze stavební firmy.

Pro minimalizaci omezení by se podle něj mělo létat od 7:00 do 10:30, to je zhruba 25 letů, a opět asi od 15:00 do hodiny před setměním.

Letecká přeprava materiálu na Sněžku je součástí zakázky za 17,85 milionu korun bez DPH, která zahrnuje na Sněžce kromě opravy chodníků také vybudování nerezových zábran, opravu vyhlídky či instalaci laviček. Investorem je Správa KRNAP.

Rekonstrukci vysokohorského úseku od horní stanice kabinové lanovky na vrchol Sněžky připravují stavbaři od srpna. Nejprve musejí odstranit původní materiál, aby mohla přijít na řadu oprava chodníku starobylou technologií štětování. Pokládání kamenů a štětování nemohlo kvůli ochraně přírody začít dříve než v září, kdy může létat vrtulník, který tam může kámen dopravit.

Štětování je metoda, kdy jsou kameny do cesty vkládány na výšku. Je to staletími prověřená technika stavby cesty, která je pak velmi odolná vůči zátěži a povětrnostním vlivům.

Oprava chodníku na Sněžce je pokračováním rekonstrukce jedné z hlavních přístupových tras na vrchol nejvyšší české hory, která vede od horní stanice lanovky na Růžové hoře. Firma chodník mezi Růžovou horou a Sněžkou opravovala s přestávkami v letech 2018 až 2020.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DM

Dalibor Motl

13.9.2022 10:51
Štětové cesty z místního materiálu dávají v Krkonoších smysl. Ale vozit na Sněžku kámen vrtulníkem? Přijde mi to podobné jako odklízet vrtulníkem vyřezanou kosodřevinu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.9.2022 12:34 Reaguje na Dalibor Motl
V tom množství to tam jinak, hlavně k té krajině šetrněji a jako plus levněji, prostě nedostanete.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist