https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vstup-do-budovy-cez-blokuje-desitka-lidi-zadaji-uzavrit-pocerady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vstup do budovy ČEZ blokuje desítka lidí, žádají uzavřít Počerady

29.4.2019 00:40 (ČTK)
Vstup do sídla ČEZ ochránci a ochránkyně klimatu blokovali pomocí rozměrné makety planety Země a transparentem s nápisem: "Zachraňte mě, zastavte uhlí. #StopPočerady”.
Vstup do sídla ČEZ ochránci a ochránkyně klimatu blokovali pomocí rozměrné makety planety Země a transparentem s nápisem: "Zachraňte mě, zastavte uhlí. #StopPočerady”.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zhruba deset lidí dnes ráno blokovalo vstup do sídla elektrárenské společnosti ČEZ v pražské Michli. Žádají uzavření hnědouhelné elektrárny Počerady. Podle protestujících chce ČEZ elektrárnu prodat Severní energetické, což by prodloužilo její provoz o řadu let. Protestující z hnutí Limity jsme my to uvedli v tiskové zprávě. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž řekl, že protestující dnes s nikým z vedení nemluvili.
 

Vstup do sídla ČEZ ochránci a ochránkyně klimatu blokovali pomocí rozměrné makety planety Země a transparentem s nápisem: "Zachraňte mě, zastavte uhlí. #StopPočerady”. Elektrárna Počerady, ležící na Mostecku, je podle nich nejšpinavější elektrárnou v České republice vzhledem k emisím oxidu uhličitého i toxických látek. Na to poukázala před měsícem i ekologická organizace Greenpeace v ČR.

Podle Kříže stojí u vstupu do budovy osm aktivistů s transparenty, nikomu nebrání ve vstupu do budovy a s nikým z vedení nemluvili ani nevznesli žádný požadavek. "Je to projevení názoru. Samozřejmě to reflektujeme, také naše snaha je omezovat veškeré emise CO2, ale samozřejmě se lišíme v tom čase," řekl k protestu Kříž.

Protestující upozorňují na dopady změn klimatu, které se aktuálně projevuje i trvajícím "drastickým suchem". "Pokud chceme dopady změn klimatu zmírnit, musíme začít elektrárny, jako jsou Počerady, zavírat a zahájit co nejrychlejší konec těžby a spalování uhlí," uvedli. Připomněli také, že loňská zpráva vědců z Mezivládního panelu pro změny klimatu při OSN uvedla, že emise je nutné snížit do roku 2030 bezmála o polovinu, aby se oteplování zastavilo pod relativně bezpečnou hranicí 1,5 stupně Celsia. Se spalováním uhlí by proto státy měly skončit během deseti let.

Greenpeace na základě dat ze systému obchodování s emisními povolenkami, které zveřejnila Evropská komise, označila elektrárnu Počerady za největšího znečišťovatele v Česku. Elektrárna loni vypustila do atmosféry nejvíce oxidu uhličitého, přes 5,5 milionu tun. Na druhém místě skončila další elektrárna společnosti ČEZ Tušimice II s více než 4,4 milionu tun CO2, třetím největším znečišťovatelem byla elektrárna Chvaletice ze skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače.

V říjnu loňského roku generální ředitel holdingu Sev.en Energy Luboš Pavlas potvrdil, že holding má stále zájem o koupi elektrárny Počerady. Tykačova společnost Vršanská uhelná jednala s ČEZ o její koupi předloni, dozorčí rada ČEZ ale transakci neschválila. Vršanská uhelná dříve uvedla, že nabídla za Počerady deset miliard korun. Pavlas řekl, že aktuální nabídka by byla nižší.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

29.4.2019 13:54
Zase si aktivisté vynucují cosi protizákonného. Elektrárna Počerady byla zrekonstruována a vyhovuje všem EUronormám. Zaplatili jsme to všichni v cenách elektřiny. Dokud se ty peníze nezamortizují, byl by totální nesmysl tu elektrárnu zavírat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist