Vybíravost amerických jelenů pomáhá šířit nepůvodní druhy rostlin
Potravní preference jelenců zkoumali pracovníci z Výzkumného centra spárkaté zvěře, spadající pod Pensylvánskou státní univerzitu. Jelencům chovaným v oboře předložili k jídlu pestrý výběr sestavený z domácích a exotických rostlin. První položku v menu přitom reprezentovalo sedm místních běžných lesních rostlin, druhou pak osm druhů nepůvodních. Jelenci se mohli volně rozhodnout, kterou šťavnatou otýpku načnou.
„Z výsledků je patrné, že jelenci kladou velký důraz na stravitelnost a chuťové vlastnosti předkládaných rostlin, čímž přispívají k selekčnímu procesu," říká David Mortensen, který výzkum vedl. K šíření nepůvodních druhů pak napomáhají jednoduše tím, že je nechtějí konzumovat. Sběr dat pro studii o potravních preferencích pro studii, která byla publikována v žurnálu Biological Invasions, zahrnoval snímání v noci pasoucích se jelenců skrytou infračervenou kamerou a vážení spasených porcí předkládaných rostlin. Experiment se odehrával v pozdním létě, na začátku podzimu a na jaře, aby bylo možné optimálně stanovit potravní výběr sledovaných přežvýkavců.
Ačkoliv jelenci vykazovali jasnou preferenci druhů domácích (s výjimkou hasivkovité kapradiny Dennstaedtia punctilobula), s chutí se pouštěli i do některých nepůvodních druhů (ptačí zob obecný, jesenec okrouhlolistý), zatímco česnáčku lékařskému, dřišťálu Thunbergovu a plevelu Microstegium vimineum se zcela vyhýbali. Přeneseno na měřítko stávajícího podrostu lesů amerického středozápadu, jelenci svými chutěmi přispívají k vytváření určitého typu rostlinných společenstev.
„Extrémní preference nebo naopak vyhraněné opomíjení určitých domácích či invazních rostlin je vázáno na konkrétní druhy," říká Kristine M. Averillová, vedoucí autorka studie. „A souvisí pravděpodobně s určitými rysy těchto rostlin, například stravitelností. To, co dokládají naměřené výsledky z obory, pak dobře koresponduje s tím, co vidíme ve volné přírodě lesů amerického severozápadu."
reklama