https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyborny-ministri-eu-budou-26.unora-jednat-o-protestech-zemedelcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výborný: Ministři EU budou 26. února jednat o protestech zemědělců

20.2.2024 18:53 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministři zemědělství zemí EU se 26. února sejdou mimořádně v Bruselu a jediným tématem jejich jednání mají být protesty zemědělců v Evropě a také reakce Evropské komise na ně, řekl minulý týden ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Je podle něj potřeba zmírnit byrokracii, která na zemědělce dopadá. Zemědělské organizace střední a východní Evropy vyzvaly zemědělce k protestům proti agrární politice Evropské unie. Akce se mají konat 22. února.
 

"My jsme skutečně původně neměli mít radu ministrů a 26. února se sejdeme v Bruselu a jediným tématem budou aktuální protesty zemědělců v Evropě. Aspoň takto jsme zatím domluveni. S tím, že budeme řešit i ty možné reakce i ze strany Evropské komise," řekl ministr.

"Je určitě legitimní právo kohokoli protestovat, ale musím říct, že vždy se věci spíše dojednávají lépe u pracovního stolu, u jednání, než někde na ulici," uvedl ministr.

O protestech předtím hovořil se členy sněmovního zemědělského výboru, jehož jednání se účastni. Ujistil poslance například o tom, že ministerstvo nikdy neuvažovalo ani nehodlá do budoucna uvažovat o zrušení takzvané zelené nafty. Má porozumění pro kritiku přebujelé administrativy, kterou podle něj vytvářejí úředníci v Evropské komisi. "Rozčiluje mě to úplně stejně jako ty protestující," řekl poslancům. Připomněl například, že Brusel má připravit změnu metodiky, aby kontrol skutečně ubylo.

Také podle předsedy zemědělského výboru Michala Kučery (TOP 09) jsou protesty opodstatněné, pokud jde třeba o byrokracii. "Já za těmi protesty vidím ty jednotlivé sedláky, kteří celý den tráví někde na poli nebo na traktoru, večer musí sedět u počítače a snažit se vyplňovat nějaké formuláře. Často to není lehké ani pro kvalifikované pracovníky v tom oboru," řekl.

Zemědělci v poslední době protestují v mnoha evropských zemích kvůli nesouhlasu s unijní Zelenou dohodou pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Zemědělci upozorňují také na rostoucí náklady nebo na podle nich neférovou zahraniční konkurenci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

21.2.2024 07:46
Jednat není o čem- je třeba zastavit dovoz ukrajinských dumpingových komodit, to především, protože v celé Evropě hrozí totální rozvrat trhu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2024 09:46 Reaguje na pavel peregrin
Pořád nechápu, proč vagóny s ukrajinským obilím nezapečetí a nepošlou šupem do Terstu, na první loď do Afriky. Tam je zoufale potřeba a unás je nadbytečná. Co je na tom tak složitého?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist