https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyborny-policiste-pomohou-s-mimoradnym-odstrelem-nakazenych-divokych-prasat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výborný: Policisté pomohou s mimořádným odstřelem nakažených divokých prasat

1.9.2024 00:30 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Policisté pomohou v září v souvislosti s výskytem afrického moru u divokých prasat na Liberecku s jejich mimořádným odstřelem. Budou jim k tomu pořízeny potřebné zbraně pro noční lov. Po srpnovém jednání vlády to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Využijí se podle něj i další opatření.
 
"Už v tuto chvíli spolupracujeme s Českou zemědělskou univerzitou, využíváme pracovníky s drony, kteří vyhledávají výskyt populace prasat divokých. S ministerstvem dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic budeme spolupracovat na instalaci pachových ohradníků, které mají snížit posun nakažené populace směrem na jih," uvedl Výborný.

Upozornil, že jde zatím jen o onemocnění divokých prasat. "Uděláme vše pro to, abychom zabránili přenosu nemoci na prasata domácí, chceme minimalizovat hospodářské škody," dodal. Připomněl, že nemoc není přenosná na člověka.

První divoké prase nakažené africkým morem potvrdila laboratoř 1. prosince 2022 nedaleko česko-polské hranice na Frýdlantsku. "Aktuálně byla nákaza potvrzena u prasete divokého uloveného v katastrálním území Kateřinky u Liberce ve vymezeném uzavřeném pásmu II," informoval 21. srpna ČTK mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Vorlíček. Od počátku letošního roku podle něj eviduje správa už 27 potvrzených případů afrického moru u divočáků, z toho 13 myslivci ulovili a 14 jich našli uhynulých. "Od počátku nákazy evidujeme v ČR celkem 84 případů nákazy," dodal.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší a nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, zvířata se musí utratit. Nakažení divočáci teď ale podle veterinářů přežívají delší dobu než dřív a mohou být zdrojem šíření infekce. "Z tohoto důvodu je víc než v minulosti důležité divočáky intenzivně lovit a snižovat hustotu jejich populace, která je v ČR výrazně vyšší, než by měla být," uvedl již dříve ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Kolem místa výskytu nákazy vytyčila veterinární správa ochranné pásmo II, které ještě obklopuje nárazníkové pásmo I. Platí v nich mimořádná veterinární opatření s cílem zamezit šíření nákazy v populaci divokých prasat a především jejímu zavlečení do domácích chovů prasat. V letošním roce se podle SVS poměrně výrazně zhoršila nákazová situace a šíření nákazy do dalších okresů Libereckého kraje, ochranná pásma se proto opakovaně rozšiřovala. Ochranné pásmo II má nyní 970 kilometrů čtverečních a zahrnuje území Liberecka a části Jablonecka až k Desné v Jizerských horách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.9.2024 07:49
Prasata se v noci pohybují po městě naprosto suverenně, takže proč ne. Každý bod se počítá.
Odpovědět
Ra

Radek

1.9.2024 14:40
Pomohlo to na Zlínsku kde se osvědčili , i když jak sami přiznali museli o prasatech hodně naučit než začali lovit ….tak proč by to nemohlo fungovat i tady . Palec na horu .
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

1.9.2024 17:18
Nevím,kdo psal headline,ale že je prase nakažené,se pozná až po pitvě.....
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

1.9.2024 17:20 Reaguje na Emil Bernardy
Jo a podobnost s morem prasat je a to je asi vše,virus ale jiný a vakcina zatím žádná.Mor prasat se před 30ti roky vakcinoval,imunita dobrá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist