https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyborny-vlada-nechysta-zemedelcum-omezit-podporu-tzv.zelene-nafty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výborný: Vláda nechystá zemědělcům omezit podporu tzv. zelené nafty

29.1.2024 00:51 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vláda se podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nechystá omezit podporu takzvané zelené nafty, tedy nárok na vrácení části spotřební daně z minerálních olejů prokazatelně spotřebovaných pro zemědělskou prvovýrobu. Řekl to v pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. Proti zvýšení daně na naftu farmáři protestují v Německu či ve Francii. Čeští zemědělci se podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala v březnu pravděpodobně zapojí do celoevropských protestů. Zda se uskuteční i na národní úrovni, záleží na tom, zda vláda vyjde vstříc požadavkům farmářů, dodal.
 

"Je tu celá řada věcí, které lze ovlivnit na národní úrovni. Dáme ministrovi (Výbornému) ještě prostor na to, aby se našla koaliční shoda," řekl Doležal. Čeští zemědělci se podle něj potýkají s vysokými náklady a složitou byrokracií. Vadí jim například přísné kontroly na hranicích nebo zvýšení daně z nemovitých věcí, které přinesl konsolidační balíček. "Čeští zemědělci mají spoustu důvodů, proč protestovat," doplnil.

Proti zvýšení daně na naftu protestují farmáři v Německu či ve Francii. "Česká vláda nikdy neuvažovala o tom, že by zrušila zelenou naftu," uvedl Výborný. K požadavkům zemědělců řekl, že je připraven vést dialog, změny ale musí přijít postupně.

Některé požadavky, jako například spravedlivé nastavení pachtovného na státní půdě, ale už podle Výborného vyřešené jsou a další jsou v procesu. Zmínil například novelu veterinárního zákona o porážce na pastvě. "Porážka na pastvě bude možná za jasně stanovených podmínek, za veterinárního dohledu, ale bude to možné právě ve prospěch malých farmářů, aby mohli zjednodušit dodávání masa na trh," řekl. Na jaře by také mohly začít platit změny v nahlašování dovozu některých potravin do Česka 24 hodin předem úřadům. Ze seznamu budou některé položky vyřazeny, podle Výborného na něm zůstanou asi čtyři. Vedle máku například doplňky stravy a masné výrobky, uvedl.

Do protestů na evropské úrovni se čeští zemědělci podle Doležala chtějí zapojit. Prouza na síti X následně uvedl, že to považuje za legitimní. "Ale normální není, že letenky a hotely na ta jednání bude proplácet ministerstvo zemědělství z dotačního titulu 10.D.," řekl. Dotační titul 10.D. je podle Státního zemědělského intervenčního fondu určený na podporu evropské integrace nevládních organizací.

S problémy se v Česku podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy potýkají zejména menší zemědělci a rodinné farmy. Spíše než nedostatečná dotační podpora za to může zbytečná byrokracie, řekl. "Když chtějí růst, okamžitě na ně zaklekne stát," doplnil.

Tři desítky zemědělců z Frýdecko-Místecka, Novojičínska i odjinud projely v koloně tento týden na svých traktorech Moravskoslezským krajem, chtěly tak upozornit na neutěšenou situaci v zemědělství a přimět k diskusi ministra zemědělství.

Výborný požádal svého francouzského kolegu o ochranu českých autodopravců, kteří podle něj čelili útokům ze strany francouzských zemědělců při jejich demonstracích, informoval dříve na síti X, kde následně i poděkoval za rychlou reakci francouzské strany. Tamní úřady podle něj dostaly příkaz okamžitě zakročit. Dnes v ČT řekl, že se uskutečnily útoky i proti polským nebo belgickým dovozcům. "V uplynulých dnech došlo opakovaně k napadání řidičů kamionů, kteří dovážejí zemědělské komodity," uvedl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Blažek

29.1.2024 08:51
Spotřební daň na paliva se vždy odůvodňovala - zajištěním příjmů na stavbu a údržbu komunikací.
Zemědělci naprostou většinu nafty spotřebuje mimo komunikace a tudíž jim byla část daně vrácena. Na tom se nic nezměnilo, tak není důvod do toho zasahovat.
Odpovědět
HH

Honza Honza

29.1.2024 09:51
ministr Výborný:
- podařilo se zastavit růst potravinářských cen
- zlepšuje se podpora zemědělcům: pachtovné (zvýšení daně z nemovitosti pro pole byl nesmysl! Na jednu stranu zemědělce dotujeme a pak jim vše zdražíme!)
- zlepšuje se veterinární zákon proti utrpení zířat
Když je dobrý ministr, tak něco se posunuje dopředu!
Ale je třeba v tom pokračovat dál: zlepšit nefunkční antimonopolní úřad: hlavně proti obchodníkům a potravinářům.
Odebírat koncese současným potravinářským obchodníkům pro výstavbu dalších supermarketů a přilákat další nové k zvýšení konkurenceschopnosti.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.1.2024 10:21
Vláda(ministři+ premiér) toho naslibovali už více a pouze čas ukáže, zda ty
sliby splní. Část už jich s výmluvami nesplnili a aby tu nebyla nakonec
výmluva, že zelenou naftu nařídilo zakázat EU a že vláda to nechtěla.
Alibismus hledat vnější důvody všech problémů je trendem této vlády, která
slibuje, ale sliby neplní!
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

29.1.2024 11:34
Tak pro upřesnění k tomu, že se vláda nechystá omezit dotaci na zelenou naftu: dosud se přiznání k dani mohlo podávat buď podle skutečné spotřeby nebo formou paušálu. Od 1.1.2024 budou zemědělci vykazovat spotřebu nafty pouze paušálem. Je to administrativně méně náročné a CÚ nebude dělat zemědělcům při případné kontrole peklo. Ovšem má to i druhou, poněkud méně příjemnou stránku. Za prvé spotřeba paušálem vychází pro rostlinnou výrobu asi o 30% nižší a pro živočišnou výrobu asi o 20% nižší než skutečnost. A za druhé, žádost o vratku paušálem podává zemědělec až po skončení roku, o který žádá, přesněji do konce prvního čtvrtletí následujícího roku. Vratka podle skutečné spotřeby se podávala do konce následujícího čtvrtletí a proplacená byla v přespříštím čtvrtletí. Takže fakticky zemědělci přijdou cca o 1/4 vratky a proplacenou ji dostanou až v průběhu 2. čtvrtletí následujícího roku. Takže tvrzení, že vratku ČR nekrátí, považuji za nepravdivé a úroveň informovanosti, zejména zemědělské veřejnosti o dopadech přechodu na paušál, považuji za naprosto nedostatečnou.
Odpovědět

Radek Čuda

29.1.2024 13:52 Reaguje na Marcela Jezberová
Lidé jako vy jsou zde v diskuzích opravdový poklad ... a myslím to zcela vážně!!!
Přesně a jasně popsat jaká je skutečnost a co prostě redakce není schopna z pochopitelných příčin u všech témat uvádět.
Jinak tedy zejména prodloužení té doby, po kterou zemědělci úvěrují Letenskou je slušný výjeb. Aneb stav veřejných financí je vždy primárně otázkou kreativního přístupu:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist