https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyrobce-vanocnich-ozdob-pripravil-s-rybari-beneficni-projekt-ryba-pro-becvu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výrobce vánočních ozdob připravil s rybáři benefiční projekt Ryba pro Bečvu

16.6.2021 11:23 | VSETÍN (ČTK)
Lidé si mohou koupit duhovou nebo zelenou ozdobu v podobě ryby, výtěžek z prodeje jde rybářům.
Lidé si mohou koupit duhovou nebo zelenou ozdobu v podobě ryby, výtěžek z prodeje jde rybářům.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | IRISA výrobní družstvo / Facebook
Vsetínské výrobní družstvo Irisa, které je tradičním výrobcem skleněných vánočních ozdob, připravilo společně s rybáři benefiční projekt Ryba pro Bečvu. Cílem je podpořit oživení řeky Bečvy, která byla loni v září postižena ekologickou katastrofou. Lidé si mohou koupit duhovou nebo zelenou ozdobu v podobě ryby, výtěžek z prodeje jde rybářům. "První rybky pro akci Ryba pro Bečvu jsme začali vyrábět v závěru dubna a 14. května jsme spustili prodej na našem e-shopu," řekl ČTK obchodní zástupce Irisy Libor David.
 

"Ekologická katastrofa na řece Bečvě v září minulého roku je něco, co se dotklo všech obyvatel Valašska, a ani nám v Irise tato událost nebyla lhostejná. Proto mne napadlo spojit síly s rybáři z Hustopečí nad Bečvou a vytvořit společný projekt, kterým bychom podpořili obnovu života v Bečvě. Projekt spočívá ve výrobě skleněných vánočních ozdob ve tvaru rybky, které nabízíme ke koupi široké veřejnosti a výtěžek z prodeje věnujeme rybářskému svazu na transparentní účet Bečva 2020. Za součinnost si proto zaslouží velké poděkování předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou pan Stanislav Pernický, který se velmi výrazně aktivně podílí na úspěchu této akce," uvedl David.

Kromě prodeje na e-shopu se rybky prodávají firmám či úřadům, které je kupují jako dárky pro své partnery. "Předpokládáme, že celá tato veřejně prospěšná akce bude trvat do konce letošního roku. Zájem lidí výrazně předčil naše očekávání. Jen během prvního dne prodeje jsme na e-shopu prodali přes 300 rybek, takže hned v následujícím týdnu byla zahájena výroba druhé šarže. Postupem času samozřejmě zájem veřejnosti není tak výrazný, ale to je právě prostor na nabídky do korporátní, a třeba i komunální sféry," uvedl David.

Rybky, které na e-shopu stojí 99 korun, jsou jako ostatní ozdoby Irisy skleněné. "Vyrábíme je ručně ve dvou variantách. Skláři je foukají do formy, následně probíhá stříbření, poté smáčení, malování a posyp. V případě duhové místo smáčení probíhá barvení stříkáním. Jedna rybka má zelenou barvu plus posyp a symbolizuje živou rybu. Druhá je duhová a symbolizuje ryby postižené ekologickou katastrofou ze září 2020," uvedl David. Původně se zvažovaly i jiné tvary i barvy rybek, například zlatá rybka pro štěstí. Nakonec však zvítězily dvě varianty a o dalších se nyní neuvažuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist