https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysokoskolaci-chystaji-na-utery-v-praze-stavku-za-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vysokoškoláci chystají na úterý v Praze stávku za klima

6.11.2019 00:10 | PRAHA (ČTK)
Vysokoškoláci chystají na úterý 12. listopadu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze Univerzitní okupační stávku za klima. / Ilustrační foto
Vysokoškoláci chystají na úterý 12. listopadu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze Univerzitní okupační stávku za klima. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vysokoškoláci chystají na úterý 12. listopadu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (UK) Univerzitní okupační stávku za klima. Pokračovat bude i ve středu, kdy vyvrcholí protestním pochodem k rektorátu UK. Pořadatelé z iniciativy Univerzity za klima o tom včera informovali na tiskové konferenci.
 

Odkazují se i k okupační stávce studentů v době sametové revoluce. "Stejně jako studenti v listopadu 1989 odmítáme beznaděj. A stejně jako oni považujeme i my dnes otázky zachování životního prostředí za zásadní. I když ani jim, ani nám současní politici nenaslouchají," četl z prohlášení jeden z organizátorů Kryštof Říha.

Vyzývají proto české politiky, aby začali aktivně bránit klimatické změně a dodržovali mezinárodní dohody. Univerzity by podle nich měly jít příkladem a tvořit most mezi vědou a běžnou společností. Vyhlásit by také podle nich měly stav klimatické nouze.

Konkrétní požadavky, které chtějí po skončení stávky a protestu adresovat na vedení českých vysokých škol, budou formulovány v době stávky. Zahájena bude v úterý 12. listopadu na náměstí Jana Palacha před budovou filozofické fakulty. Protestující studenti se nezúčastní výuky, naopak budou debatovat na chodbách, bude připravený doprovodný program formou přednášek, promítání a dílen. V budově stávkující přespí do středy, kdy je odpoledne naplánovaný pochod k rektorátu.

Iniciativa Univerzity za klima vznikla podle jedné z organizátorek Michaely Babišové letos na jaře jako reakce na středoškolskou iniciativu Fridays for Future, jehož vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunbergová. Kromě Prahy funguje také v Brně a Olomouci. Jejich zářijový protest v Praze byl už pátým, podobné se konaly ve 140 zemích po celém světě. V Česku se zapojily dvě desítky měst.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AM

Aleš Malík

6.11.2019 06:33
Z toho je mi opravdu velmi, velmi smutno. Jestli se takto projevují vysokoškolaci, tak to je možná větší hrozba než klimatická změna.
- Jediná komunikace kterou jsem k akci našel je na facebooku, který chápu jako portál zosobnění globální komerce a manipulace.
- "Konkrétní požadavky, budou formulovány v době stávky." Takže zatím neví za co stávkují.
- Okupační stavka při které nebudou nic okupovat. To už jen symbolizuje, jak vážně to myslí s bojem za klima.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.11.2019 07:18 Reaguje na Aleš Malík
Nedivte se. Úroveň zvláště určitých VŠ jde dolů a to, že stávkuje Filozofická fakulta, mě tedy vůbec nepřekvapuje.
Odpovědět
ig

6.11.2019 09:25 Reaguje na Aleš Malík
Nj, filosofové. Až budou stávkovat studenti FJFI a FEL proti jaderným elektrárnám, tak pozvednu obočí :-) Zatím je to v souladu s mým světovým názorem :-)
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

8.11.2019 08:07 Reaguje na
upřímně řečeno - jako absolvent (před 6ti lety, fuj) FJFI bych řekl že mí budoucí kolegové mají víc starostí se zápočty a psaní protokolů z praktik...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.11.2019 09:26 Reaguje na Aleš Malík
Předpokládám, že v rámci diskusí na chodbách se vysokoškolští studenti dovzdělají co je to elektrický proud, jak se dostane do zásuvky a na co všechno elektřinu potřebujeme. Aby v zápalu boje nešlo jen o další biomasy.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

8.11.2019 08:06 Reaguje na Richard Vacek
Filozofická fakulta je k tomu vyloženě dělaná :-)

tam se (v duchu slovenských zelených) můžou podívat na prezentaci přes projektor při svíčkách - to aby se obešli "bez elektřiny"...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist