https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysoky-pocet-pozaru-travy-ci-lesu-na-jihu-moravy-vybocuje-ze-statistiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vysoký počet požárů trávy či lesů na jihu Moravy vybočuje ze statistiky

15.3.2022 08:59 | BRNO (ČTK)
Jihomoravští hasiči letos nebývale často vyjíždějí k požárům porostů, k 13. březnu jich evidují 157. Desetiletý průměr je 48. Na webu jihomoravských hasičů to uvedl mluvčí Jaroslav Mikoška.
 

Loni ke stejnému datu hasiči na jihu Moravy vyjížděli k 15 požárům tohoto typu. Vyšší počet zaznamenali v tomto období naposledy v roce 2011, kdy jich bylo 195. Některé požáry porostů by podle hasičů vůbec nemusely vzniknout. "Mezi příčiny typických jarních požárů patří neopatrnost a nedbalost lidí, kteří odhodili nedopalek, neuhlídali pálení nebo dokonce přistoupili k plošnému vypalování trávy. Tyto dva termíny - pálení a vypalování je však nutné rozlišovat," uvedl Mikoška.

Vypalování trávy v tuzemsku zakazují tři zákony: zákon o požární ochraně, zákon o ochraně přírody a krajiny a zákon o myslivosti. Fyzické osobě za tento přestupek hrozí pokuta až 25 000 Kč, právnické až půl milionu korun.

Kontrolovaně pálit biologický odpad po úklidu zahrad fyzické osoby mohou, ale za podmínek stanovených dotčenými zákony a vyhláškami obcí. Právnické osoby je povinně musí předem nahlásit hasičům. Ohlašování pálení však v případě větších ohňů hasiči doporučují i fyzickým osobám, lze je nahlásit přes internetový formulář. Nahlášením se případně předejde zbytečnému výjezdu hasičů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

15.3.2022 11:46
,,některé požáry prý nemusely vzniknout,, se píše v článku, které musely vzniknout?
lidé jsou stejní ,v Brazílii nebo Česku,
dnes jsem šel kolem jednoho místa u lesa ,kde ,,pracovalo,, několik žen z Ukrajiny ,řezaly křoví a pálily jej na hromadě,
nesmyslná a pro přírodu škodlivá činnost,
pro člověka je však likvidace a pálení křoví velice důležité, dělá to často a zřejmě rád,
křoví to odskáče protože se člověku nelíbí,
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist