https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyspele-zeme-toho-neudelaly-dost-pro-boj-se-zmenou-klimatu-uvedl-pakistansky-premier
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyspělé země toho neudělaly dost pro boj se změnou klimatu, uvedl pákistánský premiér

7.6.2021 01:14 | ISLÁMÁBÁD (ČTK)
Imran Chán
Imran Chán
Nejbohatší státy světa toho neudělaly dost pro boj s globálním oteplováním, uvedl pákistánský premiér Imran Chán. Jeho země se naopak v tomto ohledu, v poměru k ekonomickým možnostem, přičinila víc než kterákoliv jiná, uvedl ministerský předseda v rozhovoru s agenturou Reuters.
 

Pákistán, který v sobotu pod záštitou OSN pořádal letošní oslavy mezinárodního dne životního prostředí, je celosvětové jednou ze zemí nejvíce zasažených klimatickou změnou. Stát v posledních letech opakovaně zastihly ničivé povodně, které poškodily zemědělskou půdu a z domovů vyhnaly stovky tisíc lidí.

"Udělal toho vyspělý svět dost? Odpověď je, že nikoli," uvedl Chán. "Emise vytvářejí bohaté země. A já si myslím, že toho neudělaly dost," dodal.

Pákistán za Chánovy vlády zahájil několik projektů zaměřených na obnovu životního prostředí, včetně iniciativy vysadit deset miliard stromů. Premiér tento týden v rámci projektu zasadil strom, který symbolicky završuje první miliardu, uvádí Reuters.

Podle Chána toho rozvojové země jako Pákistán udělaly v boji s klimatickou změnou "víc než dost", a to i přes omezené možnosti výdajů a nutnost soustředit se na takové oblasti, jako jsou zdravotnictví či vzdělávání. "Myslím si, že s ohledem na náš hrubý domácí produkt a možné příjmy toho Pákistán udělal víc než kterákoli jiná země na světě," uvedl Chán.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

7.6.2021 05:52
Vysadit deset miliónů stromů je sice chvályhodný počin, kdo ale bude o ty stromy následně pečovat? Když v Izraeli osazovali poušť, tak tam měli vymakanou následnou péči od zavlažování až po prostřih spodních suchých větví. Kdo to bude dělat v Pákistánu?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.6.2021 07:10
no ono když se vezme v potaz, že Pákystán je země, která nejspíš ani neví co je recyklace plastů a dalších úžasností, končících v řekách a Zemi, podobně jako Indie či různé další ostrovy se s tím nějak moc nezaobírají...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.6.2021 08:39 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No, právě. To tvrzení, kolik toho zrovna Pakistán udělal, by bylo třeba nějak podložit argumenty.
Předpokládám, že nerozvíjí vůbec fosilní energetiku a buduje OZE, ale to vyspělé země dělají taky.
Jak nakládají s plasty? To je druhý největší ekologický problém Zeměkoule.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.6.2021 16:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Plasty voľne vyhodené do prírody predstavujú uhlík uložený min. na 1000 rokov. :-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.6.2021 18:31 Reaguje na Vladimir Mertan
Palec nahoru ;-). Mohlo by se vytvořit meziuloziste z nějakých vytežených dolů, třeba uhelných.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.6.2021 20:34 Reaguje na Jarka O.
Bezesrandy, skládkování plastů je dnes ekologicky výhodnější než pálení. Ovšem nejlepší je recyklace.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.6.2021 15:03
Pákistán by pro záchranu planety udělal nejvíce, kdyby zavedl politiku jednoho dítěte. Zatím se tam rodí 3,5 dítěte na ženu. A sám pákiskánský premiér by si měl zodpovědět na otázku, jestli je jeho země takovému počtu obyvatel schopna zajistit důstojný život.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.6.2021 16:27 Reaguje na Richard Vacek
Apelujete hezky, ale u blbého člověka. Nelze chtít po politikovi, který jásá nad přírůstkem potenciálních voličů, aby byl pro jejich redukci. A platí to obecně. Ještě jsem nezažil politika, který by prossazoval pokles populace.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.6.2021 20:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V Číně to dělali soudruzi velmi důsledně.
Odpovědět
JO

Jan Omasta

13.6.2021 18:19
To nemají dělat. Spíš bychom potřebovali planetu ohřát, rostliny mají rády teplo a kysličník je pro ně živina. Ale ne jen v centrech měst, kde se staví černé střechy a sluneční kolektory. Zkrátka omezovat vodík a elekřinu a spalovat uhlíkatá paliva, zemní plyn, metanol.
Odpovědět
JC

Jan Cedič

13.6.2021 20:03
Tak si to shrňme ! Premiér jedné z nejšpinavějších zemí světa, jedné ze zemí, která nejvíce poškozuje životní prostředí země a zejména jedné ze zemí, která má nehorázný počet obyvatel a svojí neřízenou reprodukcí zcela zbytečných jedinců přispívá k naprosté devastaci zeměkoule, tak tento darebák si v tomto smyslu stěžuje ? Slušnej humus !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2021 14:28 Reaguje na Jan Cedič
Za FŠECKO MŮŽE EMERIČAN....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist