https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystavba-d52-se-zdrzi-soud-zrusil-vyjimky-ze-zakona-o-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstavba D52 se zdrží, soud zrušil výjimky ze zákona o přírodě

26.2.2019 13:59 | BRNO (ČTK)
Příprava stavby dálnice D52 se zdrží. Krajský soud v Brně totiž zrušil výjimky udělené podle zákona o ochraně přírody a krajiny pro stavbu D52 v úseku Pohořelice-Ivaň. Naopak u obchvatu Mikulova výjimky potvrdil, vyplývá z pondělních rozsudků na webu Krajského soudu a informací mluvčí ministerstva životního prostředí Petry Roubíčkové. Jak bude ministerstvo postupovat, nelze podle Roubíčkové sdělit, zatím totiž nemá k dispozici odůvodnění rozsudku.
 

V obou případech byl žalobcem spolek Voda z Tetčic, v jednom případě společně se spolkem Děti Země. Ministerstvo životního prostředí bylo v obou případech žalovaným. Spolky v žalobě napadly skutečnost, že ministerstvo umožnilo přípravu stavby dálnice navzdory tomu, že v lokalitě jsou zákonem chráněné rostliny a živočichové.

Stát připravuje stavbu dálnice od Pohořelic roky, od roku 1996 výstavba nepokročila. Léta totiž přípravu napadají u soudů dílem úspěšně odpůrci trasování dálnice do Vídně přes Pálavu. Několik let také příprava stála kvůli tomu, že Jihomoravský kraj neměl zásady územního rozvoje. Vydal je teprve na konci roku 2016. Na rakouské straně už vede dálnice téměř k hranicím, chybí tam posledních devět kilometrů.

Loni v listopadu ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala ČTK sdělil, že od prosince do dubna budou silničáři žádat postupně o územní rozhodnutí na čtyři úseky dálnice. Obchvat Mikulova již nepravomocné územní rozhodnutí získal. ŘSD je připravené, že každé dílčí územní rozhodnutí bude napadeno u soudu.

K hranicím zbývá od Pohořelic dostavět 23 kilometrů, odhadované náklady jsou deset miliard korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

26.2.2019 16:12
Nechci se nikoho dotknout, ale aniž bych ten článek vůbec četl, tak si dovoluji už dnes napsat, že se v něm řeší leda nesmysly za těžké peníze od daňsponzorů, jelikož to zřejmě už nebude tak dlouho trvat a lidé se budou dopravovat nějak takhle:

https://www.email.cz/download/k/vCAhCJnqtnpYqrTg9wgdLrfHFiqBlZI6YC7kLcaKUavAozQTBdk1PuW474JxxHuOzNAHmqE/VID-20180402-WA0039.mp4
Odpovědět
dm

david matoušek

27.2.2019 07:02 Reaguje na
Já zase nevím co je v odkaze, páč odkazuje na přílohu tvé soukromé emailové stránky, kde nemáme přístup. Ale jsi dost naivní, vzpomeň jak jsme si představovali v průběhu dvacátého století, jak bude vypadat svět např. v roce 2000 a jak nakonec skutečně vypadal a vypadá v podstatě doteď. Takže bych v blízké budoucnosti zase nějaké echt změny v dopravě lidí nečekal.
Odpovědět
mr

27.2.2019 13:32 Reaguje na david matoušek
Tak to se teda omlouvám, ještě jsem to tehdy zkoušel s tímto odkazem otevřít v jiném okně a šlo to, tak jsem myslel, že je to odkaz univerzální. Až nyní, jak jsem si to stáhl z ekolistu, tak už to nejde. Tak jsem hodil dotaz odesílateli, jestli by mě nenasměroval na nějaký univerzálodkaz, jelikož je to velmi zajímavé video. Z naivity jsem už vyrostl a myslím, že zrovna tímto směrem lidé s dopravou v budoucnu půjdou - je to něco jako na způsob dronu, jež přenese chlapa výškově třeba přes les nebo na dálku přes širokou řeku.
Odpovědět
mr

27.2.2019 21:28
Tak jsem to našel a myslím, že je to leda otázkou času, kdy to bude normální přibližovadlo i u nás:
https://www.youtube.com/watch?v=WQzLrvz4DKQ
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.3.2019 05:34 Reaguje na
Pochopitelně pitomost. Pokud povezete ty lidi autem po dvou po dálnici, sežere to podstatně méně paliva.
Odpovědět
mr

1.3.2019 14:20 Reaguje na Jan Šimůnek
Dobře. A započítal jste jistě i cenu té dálnice. Neboť ta se postaví a udržuje asi zadarmo.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.3.2019 05:35
Ekologické organizace zase předvedly svou škodlivost. Je nutné opravdu nasadit navrhované zálohy na soudní podání, které by v případě porážky u soudu propadly státu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist