https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystup-na-nejvyssi-japonskou-horu-fudzi-bude-od-leta-zpoplatnen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstup na nejvyšší japonskou horu Fudži bude od léta zpoplatněn

7.3.2024 01:04 (ČTK)
Turisté, kteří chtějí vystoupit na nejvyšší japonskou horu Fudži, budou od začátku letní lezecké sezony muset zaplatit poplatek 2000 jenů (312 Kč). Opatření se bude týkat pouze nejpopulárnější stezky vedoucí na vrchol. Pro zpoplatnění se japonské úřady rozhodly proto, že je stezka přelidněná, což vyvolává zvýšené riziko nehod a obavy z ničení životního prostředí v oblasti, informoval list The Guardian.
 

Téměř symetrická aktivní sopka Fudži, která měří 3776 metrů, se nachází jihozápadně od Tokia a figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO. Většina návštěvníků ji zdolá v krátké letní lezecké sezoně, která připadá na červenec a srpen.

Místní průvodci upozorňují, že kvůli velkému množství příchozích roste znečištění oblasti odpadky, davům turistů nestačí ani nynější toalety. Podle průvodců také stoupá počet nezkušených lidí, kteří se rozhodnou zdolat horu na jeden zátah, přičemž podcení náročnost výstupu.

Japonská média rovněž informovala o špatně vybavených návštěvnících, kteří někdy přespávají na trase, místo aby přenocovali v horských chatách.

Lezci, kteří se vydají na vrchol po stezce Jošida v prefektuře Jamanaši, budou muset od července zaplatit poplatek 2000 jenů. Denní počet návštěvníků bude omezen na 4000 a mezi 16:00 a 3:00 hodin budou výstupy zcela zakázány, uvedla japonská tisková agentura Kjódó.

V současné době jsou příchozí pouze žádáni o dobrovolný příspěvek ve výši 1000 jenů, který má pomoci financovat údržbu stezky.

Zavedení poplatku souvisí s oživením turistického ruchu v zemi. "Když byla zrušena covidová omezení, začalo přicházet více lidí. Chceme, aby se chovali v prostředí hory vhodně a byli dobře připravení," řekl představitel místní vlády Tošiaki Kasai.

Úřady jsou přesvědčeny, že zmíněná opatření sníží celkový počet turistů mířících na Fudži, protože stezka Jošida je příhodná pro návštěvníky cestující z Tokia. Asi 60 procent lidí, kteří se rozhodnou zdolat horu Fudži, využívá právě tuto trasu, píše The Guardian.

Ostatní tři stezky, vedoucí na vrchol z prefektury Šizuoka, budou moci návštěvníci i nadále využívat zdarma.

Na hoře Fudži je deset stanovišť, kterými turisté procházejí, přičemž stanoviště číslo jedna leží nejníže. Čtveřice zmíněných stezek začíná vždy stanovištěm číslo pět, odkud výstup na vrchol trvá v průměru pět až šest hodin, ale v závislosti na podmínkách a schopnostech turistů může zabrat až deset hodin.

Podle japonského ministerstva životního prostředí prošlo loni osmým stanovištěm během letní lezecké sezony více než 220.000 návštěvníků.

Omezení otvírací doby stezky by podle očekávání úřadů mělo odradit lidi od toho, aby se z pátého stanoviště vydávali na pochod v pozdních hodinách s cílem pozorovat následující den z vrcholu východ slunce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist