https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vzacna-orchidej-by-mohla-rust-v-ceskem-stredohori-na-vice-mistech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vzácná orchidej by mohla růst v Českém středohoří na více místech

13.2.2023 11:51 | Stará Bohyně (Děčínsko) (ČTK)
Foto | Liuthalas / Wikimedia Commons
Vzácná orchidej vstavač kukačka by mohla v Českém středohoří růst na více místech. Kriticky ohrožený druh nyní roste pouze v přírodní rezervaci Bohyňská lada na Děčínsku. Plán na jeho záchranu zahrnuje ochranu před divočáky a pěstování v umělé kultuře tak, aby je odborníci časem vysadili na místa, kde dříve rostly. ČTK o tom informovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.
 

Vstavače mohli dřív lidé vidět zhruba na 50 místech. Vymizely podle odborníků především kvůli tomu, že se v krajině přestalo tradičně hospodařit, kosit a pást. Agentura teď schválila regionální akční plán na jejich záchranu. "Doufáme, že se nám podaří na Bohyňských ladech počet vstavačů kukaček navýšit. Louka se vstavači se jedenkrát až dvakrát ročně kosí, vyhrabává se stará tráva. Protože hlízy si oblbila prasata divoká, položili jsme tu na ochranu rostlin drátěnou síť," uvedl Michal Forejt z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Odborníci pěstují rostlinky v umělé kultuře, aby je mohli časem vysadit na další vhodná místa, kde dříve rostly. "Na vstavači kukačce je zajímavé nejen to, že je závislý na specifickém soužití s houbami, ale také, proč se označuje jako kukačka. Nemá přitom nic společného se stejnojmenným ptákem nebo hodinami. Rostlinky vykvétají v květnu a svými lodyhami převyšují okolní travní porost. Zkrátka vykukují, odtud jméno," uvedl Forejt.

Vstavač kukačka je jedním ze 64 druhů tuzemských orchidejí. Je podle Forejta doloženo, že na území ČR dříve rostl nejméně na tisícovce míst, nyní přežívá na 150 lokalitách. Květenství je široce válcovitého tvaru složené obvykle z deseti až 25 květů. Po složitém procesu opylení dozrávají v tobolce tisíce velmi malých semínek. Ta po čase pukne a semínka se začnou šířit. "Nastává velmi složitý vývoj. Aby byla orchidej úspěšná, vyrostla a vykvetla, musí mít dostatek zásobních a stavebních látek. Pod zemí je získává díky specifickému soužití s houbami," uvedla agentura.

Nový regionální akční plán pomůže podle informací agentury nejen vstavači kukačce, ale i ostatním druhům širokolistých suchých trávníků, např. vstavači osmahlému, ocúnu jesennímu nebo bukvici lékařské.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

14.2.2023 08:23
Pěkný článek je v nové Živě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist