https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vzacne-mokradni-a-raselinne-louky-na-pozarech-pomalu-zarustaly-vrbami-nastoupit-musely-krovinorezy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vzácné mokřadní a rašelinné louky Na požárech pomalu zarůstaly vrbami. Nastoupit musely křovinořezy

22.7.2018 01:51 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na snímku plocha po vyřezávce.
Na snímku plocha po vyřezávce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Markéta Kašparová. / Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Téměř osmdesát hektarů, především mokřadních a rašelinných luk, chrání národní přírodní památka Na požárech v chráněné krajinné oblasti Český les. Protože se tu přestalo tradičním způsobem hospodařit, zdejší jedinečné louky pomalu zarůstají a mnohé vzácné rostliny z nich mizí. Ochránci přírody se pustili do obnovy území.
 

„Celé území zarůstá vrbami, třtinou a ostřicí, hromadí se tu odumřelé traviny a to vzácným rostlinám nesvědčí. Týká se to třeba vrby borůvkovité, masožravé rosnatky okrouhlolisté, orchideje prstnatce májového, prhy arniky či mokřadní vachty trojlisté a klikvy bahenní," vysvětluje Markéta Kašparová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. "Nálety proto vyřežeme a část území se bude ručně kosit jako v minulosti. To pomůže pestrost zdejší přírody obnovit.“

Plocha před vyřezávkou, hustý porost křovitých vrb a bříz.
Plocha před vyřezávkou, hustý porost křovitých vrb a bříz.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Markéta Kašparová. / Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

V letošní zimě byly vyřezány náletové dřeviny na ploše 9,14 ha. Vyřezané plochy se budou každoročně ručně kosit, aby se zamezilo zmlazení zejména křovitých vrb. Mimo to se budou ručně kosit mokřadní a rašelinné louky, a to na ploše 16,89 ha.

Obnově by mělo napomoci téměř 5,8 milionu korun z Operačního programu Životní prostředí. Projekt na podporu vzácných druhů a mokřadních společenstev NPP Na požárech bude probíhat až do roku 2023.

Území Na požárech je součástí evropské soustavy chráněných území Natura 2000. Jeho výjimečnost spočívá v mozaikovitosti lokality - vzájemně se prolínajících společenstev rašelinných luk, smilkovišť, rákosin, přechodových rašelinišť, vrchovišť a předlesových stádiích pionýrských dřevin. Vyskytuje se zde řada vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Nejvýznamnější je přítomnost vrby borůvkovité, která roste pouze na čtyřech lokalitách v České republice. Z ptáků je k vidění např. bekasina otavní, ťuhýk obecný nebo ořešník kropenatý.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist