https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/walmart-zaluje-teslu-kvuli-pozarum-zpusobenym-solarnimi-panely
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Walmart žaluje Teslu kvůli požárům způsobeným solárními panely

22.8.2019 00:20 | NEW YORK (ČTK)
Walmart tvrdí, že solární systémy instalované a udržované Teslou způsobily požáry na sedmi místech a další desítky jich vykazují nebezpečné nedostatky.
Walmart tvrdí, že solární systémy instalované a udržované Teslou způsobily požáry na sedmi místech a další desítky jich vykazují nebezpečné nedostatky.
Největší americká maloobchodní společnost Walmart žaluje firmu Tesla kvůli požárům způsobeným solárními panely Tesly instalovanými na střechách obchodů tohoto řetězce. Walmart obvinil Teslu z hrubé nedbalosti a žádá soud, aby firmu přinutil odstranit solární panely z více než 240 jejích amerických obchodů, uvedla agentura Reuters. Tesla na žádost o komentář nereagovala.
 

Walmart tvrdí, že solární systémy instalované a udržované Teslou způsobily požáry na sedmi místech a další desítky jich vykazují nebezpečné nedostatky. Žaloba také viní Teslu z toho, že nevyškolila pracovníky, kteří provedli nekvalitní instalaci, a vykazuje "naprostou nekompetentnost či lhostejnost, nebo obojí".

Žaloba je nejnovější ranou pro solární aktivity Tesly, které získala v roce 2016 akvizicí firmy SolarCity za 2,6 miliardy USD (60,4 miliardy Kč). Čtvrtletní instalace systémů od převzetí klesly o 85 procent. Tesla rovněž snížila počet prodejců a ukončila distribuční dohodu s řetězcem Home Depot.

Požáry zničily velkou část zboží v obchodech, vyžádaly si značné opravy a způsobily Walmartu ztrátu v řádu milionů dolarů. Dodatečné inspekce dalších systémů pak odhalily problémy, které "svědčí o rozsáhlé nedbalosti". Nedostatečné kontroly ze strany Tesly tak vytvořily bezpečnostní riziko pro zákazníky a zaměstnance Walmartu, píše se v žalobě.

Walmart se stal zákazníkem SolarCity v roce 2010 a v příštích šesti letech vybavil solárními panely střechy 244 obchodů firmy. Walmart tak chtěl ukázat, že je ekologický, a zároveň snížit náklady na energii. Cílem bylo, aby firma do roku 2020 získávala 35 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů. Walmart byl hlavním zákazníkem SolarCity.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

22.8.2019 09:27
Jen víc takových kauz! Solární panely jsou ryzí zlo.
Odpovědět
Anyr

Anyr

22.8.2019 09:41 Reaguje na Jan Šimůnek
Milý Jene, ty musíš být pro všechny ve svém životě tak těžká zkouška... zvláště posílám poklonu až k zemi tvé paní a dětem, a pokorně je prosím o toleranci, pochopení, odpuštění a odevzdanost.
Odpovědět
dm

david matoušek

22.8.2019 11:55 Reaguje na Anyr
Uprimne, clovek uz potkal na netu ruzne individua, ale neco takoveho jak Simunek fakt ne. Jakoby to byl spis troll nasazeny specielne na ekolist, ty jeho fasismy apod, podle hesla " stokrat recena lez stava se pravdou". Pokud je to jinak, tak se pridavam k poklone, protoze to musi byt tezke.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.8.2019 08:23 Reaguje na david matoušek
Na solární panely připojené do veřejné sítě doplácí každí rodina 2000 Kč ročně. Opravdu nemusím bezcenné zloděje, kteří je provozují. A vítám každou potíž, která tyhle lidské zrůdy potrefí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist