https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/who-chce-do-roku-2030-snizit-pocet-mrtvych-po-ustknuti-o-polovinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

WHO chce do roku 2030 snížit počet mrtvých po uštknutí o polovinu

24.5.2019 00:15 (ČTK)
Jedovatí hadi podle WHO uštknou denně téměř 7400 lidí, ročně je to 2,7 milionu uštknutých. / Ilustrační foto
Jedovatí hadi podle WHO uštknou denně téměř 7400 lidí, ročně je to 2,7 milionu uštknutých. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Peka / Pixabay
Světová zdravotnická organizace (WHO) chce do roku 2030 o polovinu snížit počet lidí, kteří po uštknutí jedovatým hadem zemřou nebo si nesou trvalé zdravotní následky. Vyplývá to ze strategického dokumentu, který včera WHO zveřejnila. Ročně na světě hadi zabijí na 138.000 lidí.
 

Jedovatí hadi podle WHO uštknou denně téměř 7400 lidí, ročně je to 2,7 milionu uštknutých. Potenciální riziko představují více či méně jedovatí plazi pro šest miliard obyvatel planety, uvádí WHO ve svém prvním strategickém dokumentu, který se věnuje výhradně tomuto tématu.

Hadí jed může způsobit smrt, uštknutý může i přežít, často se pak ale doživotně potýká se zdravotními následky. Lidí, kteří po hadím kousnutí oslepli, přišli o končetinu nebo trpí posttraumatickou stresovou poruchou je podle WHO ročně asi 400.000.

Na následky uštknutí podle humanitární organizace Lékaři bez hranic nejčastěji umírají lidé v subsaharské Africe, ale například i v Jemenu.

Pokud má být splněn cíl, že do roku 2030 klesne na polovinu počet lidí, které otráví hadí jed, je k tomu podle odhadů potřeba zhruba 137 milionů dolarů (3,2 miliardy Kč).

"Špatný krok může být smrtelný," uvedla WHO ve své zprávě. Snížení počtu uštknutých chce organizace dosáhnout mimo jiné osvětou. Pomoci by proti "skryté epidemii" podle ní mohlo, kdyby lidé častěji nosili boty. Školit chce WHO také tradiční léčitele, za kterými se po uštknutí v chudších částech světa lidé často vydávají.

Organizace chce podpořit i výrobu protijedů, která je v současnosti podle ní naprosto nedostačující. Jejich cena je navíc pro mnohé obyvatele planety příliš vysoká.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist