https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wmo-varuje-pred-rekordnimi-urovnemi-koncentraci-sklenikovych-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světová meteorologická organizace varuje před rekordními úrovněmi koncentrací skleníkových plynů

26.10.2022 18:52 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Koncentrace skleníkových plynů vyšplhaly loni na nové rekordy a brzy vyprší čas na to, aby lidé udělali změny potřebné k zastavení globálního růstu teplot. Ve výroční zprávě, kterou zveřejnila, před tím varuje Světová meteorologická organizace (WMO).
 

Zpráva je první z několika podobných dokumentů vydávaných před klimatickým summitem, který se v listopadu uskuteční v Egyptě a má pobídnout světové politiky k akci. Ze zprávy vyplývá, že nárůsty koncentrace všech tří hlavních skleníkových plynů - oxidu uhličitého, metanu a oxidu dusného - v uplynulém desetiletí překonaly průměrné nárůsty a nyní jsou koncentrace na rekordních úrovních, uvedla agentura Reuters.

Koncentrace hlavního skleníkového plynu oxidu uhličitého (CO2) vzrostla o 2,5 částice v miliardě částic atmosféry (ppb) na 415,7, což je úroveň, jaká tu naposledy byla před nejméně třemi miliony lety, kdy byla Země mnohem teplejší.

Rekordní je také koncentrace metanu (CH4). Od začátku jejího soustavného měření v roce 1983 nevzrostla tak výrazně jako v roce 2021. Globální koncentrace metanu stoupla v roce 2021 podle odhadů WMO o 18 na 1908 ppb, což odpovídá 262 procentům úrovně z předindustriální doby. WMO přitom podle agentury DPA stojí před záhadou. "Důvod tohoto mimořádného nárůstu není jasný, ale patrně lze vysvětlit jak biologickými, tak i lidmi způsobenými procesy," uvedla organizace.

CO2 přispívá ke skleníkovému efektu zhruba ze dvou třetin, metan z 16 procent a oxid dusný (N2O) z přibližně 6,5 procenta. Všechny skleníkové plyny dohromady zapříčinily globální oteplení v průměru o 1,1 stupně od konce 19. století. Podle generálního ředitele WMO Petteriho Taalase pokračující růst koncentrací, včetně rekordního zrychlení úrovní metanu, ukazuje, že svět jde "špatným směrem". "Potřebné změny jsou ekonomicky dostupné a technicky možné. Času ubývá," zdůraznil Taalas.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

26.10.2022 18:56
Jednoduché srozumitelné, ropáček to nikdy nepochopí.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.10.2022 20:07
"Důvod tohoto mimořádného nárůstu není jasný, ale patrně lze vysvětlit jak biologickými, tak i lidmi způsobenými procesy," uvedla organizace.
--------------------

Měl jsem kamaráda Pepu. Ten to říkal jadrně :
"Myslet , znamená hovno vědět."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.10.2022 20:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pouze úplný hlupák ví všechno a ještě přesně, čím je problém složitější, tím je přesvědčenější, že jej zná daleko lépe, než profesionálové na úrovni EU.
Odpovědět
va

vaber

27.10.2022 09:17
vždyť se vlastně nic neděje, když si zničíme životní prostředí,zemřou lidé ,kteří by stejně dříve nebo později zemřeli,
v měřítku miliard roků je to bezvýznamné ,
jedině ,že by CO2 ovlivňovalo taky Hanzlovo Nebe a to pak nevím ,jak by ty nesmrtelné duše existovaly a kde,
Hanz co všechno ví by to měl vysvětlit nebo se alespoň zeptat jeho faráře, ten to musí vědět
a napsat to do Ekolistu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.10.2022 10:02 Reaguje na vaber
Muhehehehhe vy věříte fakt na Nebe? Na nějakého Pánbíčka na obláčku? Fakt? A vypadá jako Bartoška?
Odpovědět
va

vaber

27.10.2022 15:59 Reaguje na Pavel Hanzl
tomu věří Hanzl, proto se chodí do kostela modlit, ke komu se tedy voni modlí?
Bůh nás stvořil k obrazu svému
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.10.2022 18:15 Reaguje na vaber
Modlím se ke svatýmu Vinklerovi....
Ale ta informace z Bible je velmi zajímavá, nahrála silně Daninkenovi a jeho mimozemšťanům.
Ale problém je, že my z historie lidstva známe zoufale málo.
Odpovědět
va

vaber

29.10.2022 09:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl vidím, že neznají ani základní věci z náboženství a to si říká věřící,
jinak na Ericha von Dänikena moc nevěřím,protože technicky vyřešit cestování mezi hvězdami bude nad síly každé civilizace , ale kdyby se to přece některé supercivilizaci podařilo, budou tak vyspělí ,že nějaký kontak naší dnešní civilizace a této vyspělé civilizace, by byl stejně nemožný ,jako kdyby jsme se pokoušeli my komunikovat s mravenci,
ale Bohové mohli přijít z Marsu,když si Mars zničili podobně jako nyní my ničíme Zem ,ten je blízko
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.10.2022 14:54 Reaguje na vaber
Vznik a rozvoj života na Zemi je způsoben Stvořitelem, to je dnes prokázané ve více vědních discíplínách, hlavně v genetice. Inteligence rostlin i mikroorganismů je taky známá atd. atd., ale že by měl taky formu tvora podobného člověku, je silně nepraděpodobné.
Nižší inteligence nikdy nemůže pochopit vyšší, váš pes ví, kde jsou granule, ví, že se nosí z obchodu, ale nikdy nezjistí, co děláte u počítače.

A Zeměkoule je kulička ve Vesmíru, která je vidět ze všech stran a je možno ji používat jako výzkumnou laboratoř.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.10.2022 15:04 Reaguje na vaber
A to kousnutí do jablka poznání, po kterém Adam i Eva byli vyhnáni z Ráje, je ta poslední mutace, která odděluje člověka od opice. Bylo jich samozřejmě víc, třeba stvoření Evy z Adamova žebra.
Jenže to vypadá, že se ale Bohovi nepovedla. Ale to je už moc makačka.....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist