https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-energetickych-stitku-by-mohlo-zmizet-a-nejuspornejsi-spotrebice-by-byly-proste-a
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z energetických štítků by mohla zmizet +++. Nejúspornější spotřebiče by byly prostě A

3.7.2015 15:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lednice s energetickým štítkem v době, kdy ještě žádná + nebyla.
Lednice s energetickým štítkem v době, kdy ještě žádná + nebyla.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Energetické štítky se už dávno staly užitečnými pomocníky při výběru domácích spotřebičů. Výrobci spotřebičů své výrobky neustále zdokonalovali a původní škála A až G jim najednou byla těsná. Dočasným řešením mělo být, že kategorie A se rozšíří o A+. Jenže dnes tu máme už A+++. Evropská komise se však chce vrátit k původní myšlence a přenastavit škálu opět na jednoznačné A až G. Uvádí to server EurActive.
 

Prapůvodní záměr ostatně byl, že škála A až G se čas od času přehodnotí a změní se její parametry. Z pohledu spotřebitele by však štítek fungoval stále stejně: „Áčko“ by bylo to nejúspornější, co na trhu je. Dnes některé kategorie spotřebičů mají A+++. Podle nového záměru komise by se škála A až G přehodnotila každých deset let.

Jak ukázaly průzkumy, „pluska“ neplnila svou úlohu správně a víc plus chápali lidé jako mínus. Spotřebitelé si raději kupovali spotřebiče s A+, než úspornější A++. Naopak dávali přednost třídě A před B.

Důvodem, proč se zavedly ona pluska, bylo to, že výrobcům už byla energetická třída A úzká – velmi brzy se do ní dostalo velké množství spotřebičů. Výrobci proto tlačili na to, aby se v rámci třídy A dalo ukázat, kdo je lepší.

Aby se situace neopakovala, budou nejúspornější třídy nastaveny tak, aby je v době uvedení v platnost nedokázal splnit žádný výrobek. A mělo by trvat zhruba deset let, než se většině výrobců podaří dosáhnout energetické třídy A. A v té době už by měla být připravena nová revize.

Komise plánuje svůj záměr uvést do života 15. července. Nařízení však musí ještě projít Evropským parlamentem a Radou ministrů, obě instituce musí nařízení schválit. Pokud se dokument schválí, bude chvíli platit přechodné období, během kterého budou moci prodejci používat jak nové štítky, tak ty stávající s A+++.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Vl K

4.7.2015 18:43
Hmm, nebylo by jednodušší otočit stupnici?
Nejhorší spotřebiče by dostaly A, lepší B, ještě lepší C, současné nejlepší D a máme prostor definovat kategorie až do Z, i AA, AB, AC by se dalo použít... A ne zmatek jednou za 10 let...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist