https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-jihlavske-zoo-utekla-pred-nekolika-dny-samice-rysa-ostrovida-nebezpecna-neni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z jihlavské zoo utekla před několika dny samice rysa ostrovida, nebezpečná není

28.12.2022 16:14 | JIHALAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Z jihlavské zoologické zahrady utekla před několika dny samice rysa ostrovida. Překonala oplocení, když šplhala vysoko do stromů. Naposledy ji v Jihlavě viděli v úterý, už může být ale i mimo město. Je to plaché zvíře, které není nebezpečné, pokud ho ale někdo uvidí, měl by kontaktovat zoologickou zahradu, řekla zástupkyně ředitele zahrady Pavla Jarošová.
 
Samice podle ní utekla 22. prosince. Zahrada informovala městskou policii, útulek i hasiče. "Samice vylezla přes stromy až tolik vysoko, s čímž nikdo nepočítal. Dostala se ven nedopatřením, snažila se slézt do výběhu, ale odbočila na špatný strom a dostala se za plot," řekla Jarošová.

Pokud někdo rysa uvidí, může kontaktovat zoologické oddělení zahrady na telefonním čísle 737266421. "Není to nebezpečné zvíře, že by zaútočilo. Je to plaché zvíře, které se víceméně schovává. Rys ostrovid nemá problémy s podmínkami, které v naší přírodě jsou, žijí u nás ve volné přírodě, " řekla Jarošová.

Jihlavská zoologická zahrada má v chovu dvě samice rysa. Utekla mladší z nich, které jsou čtyři roky a v Jihlavě se narodila. Na útěk zvířete upozornil Český rozhlas, podle kterého se objevilo na sídlišti Březinky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

29.12.2022 05:49
Ještě pár dnů a číča se nechá odnést v náručí. Doma má klid, stravu i nocleh, zatímco venku na ni číhá spousta nebezpečí.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

29.12.2022 21:25
Tak mne napadá , jak se asi dostávají do přírody jedinci rysů i vlků :-)
Snad byla očkovaná proti vzteklině
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist