https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-narodni-prirodni-pamatky-panska-skala-odstranila-chko-labilni-sloupky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z národní přírodní památky Panská skála odstranila CHKO labilní sloupky

16.2.2023 01:28 | KAMENICKÝ ŠENOV (ČTK)
Panská skála je vulkanický čedičový útvar, který vyčnívá z náhorní plošiny mezi Kamenickým Šenovem a Práchní.
Panská skála je vulkanický čedičový útvar, který vyčnívá z náhorní plošiny mezi Kamenickým Šenovem a Práchní.
Z národní přírodní památky Panská skála v Kamenickém Šenově na Českolipsku odstranil před několika dny geolog Správy CHKO České středohoří čtyři labilní čedičové sloupky. Zůstal tam sice ten nejvíce vykloněný, bezprostřední nebezpečí jeho pádu ale nehrozí. ČTK to řekl geolog Správy CHKO České středohoří Petr Chvátal.
 

"Stav skály budeme samozřejmě průběžně sledovat a nevylučuji další opatření. Razantní opatření typu uzavření celé skály pro vstup návštěvníků ale nepředpokládám," dodal Chvátal.

Panská skála, lidově nazývaná Varhany, se skládá z šestibokých a pětibokých svislých a šikmých čedičových sloupců, které připomínají píšťaly varhan. Nejvyšší z nich měří 12 metrů. Pod skalním útvarem se rozprostírá jezírko, jde o turisticky oblíbené místo. Na riziko možného pádu některých čedičových píšťal upozornilo město na svém webu před zhruba dvěma týdny. Přímo na skále navíc umístilo cedule s informací, že vstup na ni je pouze na vlastní nebezpečí.

Podle geologa čedičové sloupce dlouhodobě přirozeným přírodním procesem zvětrávají a občas odpadávají. "Nejedná se tedy o letošní nově vzniklý úkaz. Během současné zimy pouze došlo k výraznějšímu vyklonění několika sloupců, zejména jednoho zdaleka viditelného nad nejvyšší skalní stěnou," uvedl Chvátal. Podrobnější průzkum vytipovaných vychýlených sloupků provedl tento týden v pondělí z lana a čtyři labilní sloupky při tom shodil dolů. Ten nejvíce vykloněný zůstal. "Zároveň jsem ale právě díky průzkumu ověřil, že tento sloupek je pevně zaklíněný a nehrozí u něj bezprostřední nebezpečí pádu," dodal geolog.

Panská skála je vulkanický čedičový útvar, který vyčnívá z náhorní plošiny mezi Kamenickým Šenovem a Práchní. Rozloha geologické rezervace přesahuje jeden a čtvrt hektaru. Z vrcholu skály je výhled na Kamenický Šenov, Českou Kamenici, České Švýcarsko či hřeben Lužických hor. Malebnou scenérii Panské skály využili v minulosti i filmaři - v pohádce Pyšná princezna, filmu Hodinářský učeň či při natáčení francouzského filmu o kouzelníkovi Merlinovi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist